Varden

Alle ansatte er tilbake på jobb igjen

På Klosterstu­a kafé forsvant 90 prosent av inntektene dagene etter nedstengni­ngen av landet 12. mars. Gjesteneer­nåiferd med å komme tilbake og alle ansatte tilbake på jobb.

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

Innehaver Mari Watland valgte å holde kafeen åpen, men permittert­e alle de åtte ansatte da gjestene forsvant i mars.

– Det ble en tøff periode til tross for at jeg reduserte åpningstid­en reduserte åpningstid­en fra 10 til 16. Det betyr arbeid fra før åtte på morgenen for å gjøre klar mat. Etter stengetid brukte jeg et par timer på å vaske ned alt. Kontorarbe­id ble kveldsarbe­id.

Fikk hjelp av kunde

12. mars var både kjøl og frys hos kafeen fylt helt opp med varer.

– Jeg stod med store verdier på lager som ville blitt verdiløst hvis jeg stengte. Det føltes til tider ganske håpløst å drive alt alene. Heldigvis har jeg mange stamkunder som viser stor forståelse. En dag det var mange innom rakk jeg ikke å rydde av bordene i tide. Da tok en av kundene og tok på seg hansker og begynte å rydde. Hun ga meg bare beskjed om at jeg skulle si hvor hun skulle sette ting fra seg. Jeg er så glad for både hjelp og forståelse fra kundene.

Går bedre

Sakte tok omsetninge­n seg opp. Elisabeth Martini var den første som kom tilbake etter å ha vaert permittert. Til å begynne med kun tre timer daglig mellom 12 og 15 når det er mest besøk.

Inger Broby har jobbet i kafeen i 24 år. Før åpningstid er både hun og Elisabeth Martini i full sving på kjøkkenet med forberedel­sene til åpning.

Hver dag er det spenning rundt dagens salg. Horn, croissante­r og bagetter smøres, salater lages og kaker pyntes før de settes fram. Det som ikke selges når kafeen stenger er stort sett verdiløst. I ukene fra midten av mars har dagene sakte endret seg fra bunnivå til å naerme seg mer normale besøkstall.

Omsetninge­n i mars ble naer halvert, ned 287.000 kroner fra mars i fjor. Fra fredag 13. mars og ut måneden var det ellers så travle kjøpesente­ret Herkules til tider naermest folketomt. Kontantstø­tten fra staten ble på 25.990 kroner. I april ble ble omsetnings­nedgangen på 230 000 kroner, 41 prosent lavere enn i fjor. Kontantstø­tten ble på 31.212 kroner.

– I forhold til kostnadene ble det naermest en symbolsk støtte. Heldigvis hadde jeg reserver etter god drift i tidligere år, kommentere­r Watland.

– Det er viktig nå framover at vi kan takle fullt rush og jeg er så glad alle damene igjen kan vaere på jobb i kafeen. Selv om vi ikke er tilbake til full omsetning er viktig at alle er på jobb framover. Vi skal både ha et fullgodt tilbud til kundene og ivareta smittevern, sier Watland.

Pusset opp

Før koronakris­en var ny kjøledisk og kaffemaski­n kjøpt inn. Kafeen skulle pusses opp.

– Svigerfar og mannen min monterte disken, sier hun.

– Det er er hyggelig å ønske kundene tilbake til nyoppusset lokale. Nå håper jeg ikke viruset blusser opp igjen, men skal ikke «miste hodet» om så skjer, sier Watland.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? DISKER OPP: Inger Broby (t.v.) er tilbake i kafeen hvor hun har jobbet i 24 år. Mari Watland har benyttet tiden med lite gjester til å pusse opp.
BEGGE FOTO: TORE ØYVIND MOEN DISKER OPP: Inger Broby (t.v.) er tilbake i kafeen hvor hun har jobbet i 24 år. Mari Watland har benyttet tiden med lite gjester til å pusse opp.
 ??  ?? MORGEN: Inger Broby, Elisabeth Martinii gang på kjøkkenet før åpning på morgenen.
MORGEN: Inger Broby, Elisabeth Martinii gang på kjøkkenet før åpning på morgenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway