Varden

En elv for landkrabbe­r

- Per Arne Rennestrau­m journalist

Det blir sagt at ikke noe som helst slår Porsgrunns­elva hva angår skjønnhet. Det mener sikkert noen av dem som kaller den Skienselva også. Vitsen med en elv er at den er våt og at den har en ganske stor overflate. Sånn sett går utviklinge­n motstrøms, Riktig nok er vi ferdige med debatten om den kunstige øya ved Bratsberg Brygge, men trenden med å gjøre elva mest mulig tilpasset landkrabbe­r fortsetter. For eksempel skal det lages en slags turvei der folk skal spasere på brygger som står på påler i elva. Dette er selvsagt et fint alternativ til å gå på vannet, noe som bare er de aller faerreste forunt. I beste fall.

Men det begynner altså å bli stadig mindre igjen av åpent farvann å for eksempel fiske i. Fra før av står det verken på flytebrygg­er eller andre brygger i floden. Muligens ender vi opp med mer et slags våtmarksom­råde der det så vidt er noen åpne pytter innimellom.

Alle tiltak blir altså gjort for at vi skal nyte mest mulig av elva, men snart er det ikke så mye mer igjen å nyte, fordi den mer eller mindre er tettet igjen. Derfor må vi ikke se bort fra at det dukker opp en slags protestaks­jon; «ta elva tilbake». Jeg tror at vår skaper, som etablerte herlighete­n, hadde satt sitt navnetrekk på oppropet.

Siden det er våre skattepeng­er som brukes til å dekke over det uglesette og altfor våte vannet, tror jeg ingen politikere gjør dette av vrangvilje. Hvis de mener at elva slik den i utgangspun­ktet ble skapt ikke holder mål, så er det klart at de vil prøve å fikse på dem. Det er jo det man har enorme budsjetter til. Men som vi vet når det gjelder annen plastisk kirurgi: Noen ganger kan det gå helt galt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway