Varden

Må trolig stenge for andre gang i år

Torp flyplass stenges trolig for flyvninger mellom 09.00 og 18.00 fra mandag. Det innebaerer at Pilot flyskole på Torp og Notodden trolig må stenge ned for andre gang i år.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Da koronakris­en brøt ut i mars ble over 100 ansatte og naermere 400 studenter permittert fra Pilot Flight Academy på Torp og Notodden.

All vanlig aktivitet opphørte. Nå har skolen akkurat kommet i gang igjen med ordinaer drift, og planene var å dra i gang skoleflyvi­ng med 4-5 fly på Notodden om halvannen uke. Nå ser det ut til at det nok en gang blir full stopp for Nordens største flyskole.

Hvis Torp stenger ned

– Ja, nå henger spøkelset over oss igjen. Nå har vi nesten helt full rulle med våre 120 ansatte og naermere 400 studenter, men Torp flyplass har bestemt seg for å stenge ned den daglige driften mellom 09.00 og 18.00, og Avinor permittere­r en del av sine flygeleder­e. Det skal fortsatt gå kommersiel­le fly på morgenen og kvelden fra Torp, men vi får ikke drive vår pilotutdan­ning, forteller medeier og daglig leder Frode Granlund til Varden.

Pilot utdanner flygere både på Torp og på Notodden. I sommer og høst er planen å utvide aktivitete­n vesentlig på Notodden, men det blir ikke noe om Torp flyplass stenger ned på dagtid som planlagt.

Det er jo helt irrasjonel­t

– Vi kan ikke holde i gang vår aktivitet på Notodden dersom Torp bli stengt for oss. Da må vi stenge hele skolen igjen - noe som vil ramme rundt 120 ansatte og naermere 400 studenter. – Hva gjør dere nå?

– Det er jo helt irrasjonel­t at permitteri­ng av noen få flygeleder skal bety at rundt 200 ansatte i ulike virksomhet­er knyttet til Torp også må permittere­s og naer 500 studenter sendes hjem (gjelder også helikopter­skolen red. anm). Vi har kontaktet både fylke, storting og departemen­t i håp om å få omgjort beslutning­en om å stenge Torp fra mandag i neste uke. Nå håper vi virkelig at departemen­tet og politikere kommer på banen, sier Frode Granlund.

Grunnarbei­dene klare

– Men hvorfor kan dere ikke fortsette på Notodden?

– Vi må stenge alt dersom Torp stenges ned. Hele apparatet vårt kan ikke vaere oppe for studentene på Notodden. Planen har hele tiden vaert at vi skal i gang med 4-5 fly på Notodden midt i juni, og fra høsten skal det vaere rundt 50 studenter der. Flysimulat­or, teoriunder­visning og 48 studenthyb­ler er allerede i drift på Notodden. Grunnarbei­dene er klare for nye 48 studenthyb­ler. Disse skal bygges til høsten.

– Men vil det bli behov for så mange piloter i årene som kommer?

– Ja, vi tror at det vil vaere et stort behov om 2-3 år. Nå ser vi hvordan aktivitete­n er i ferd med å ta seg opp igjen, og mange store selskaper er ute med sluttpakke­r til eldre piloter. Om noen år vil trolig behovet for piloter bli enda større enn vi trodde for noen måneder siden. Vi har allerede fulle studentkla­sser fra høsten, sier Granlund.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? STENGER: Pilot flyskoles leder Frode Granlund (t.v.) håper politikere og departemen­t griper inn mot stengingen av Torp. Her med flyplassle­der på Notodden, Dag Flåterud, i forbindels­e med en tidligere sak.
FOTO: KNUT HEGGENES STENGER: Pilot flyskoles leder Frode Granlund (t.v.) håper politikere og departemen­t griper inn mot stengingen av Torp. Her med flyplassle­der på Notodden, Dag Flåterud, i forbindels­e med en tidligere sak.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? POSITIV: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Frode Granlund og flyplassle­der Dag Flåterud under en omvisning i Pilots lokaler på Notodden tidligere i høst.
FOTO: KNUT HEGGENES POSITIV: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Frode Granlund og flyplassle­der Dag Flåterud under en omvisning i Pilots lokaler på Notodden tidligere i høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway