Varden

Nå er det håp om at lukt-plagene er over

– Det ville vaert fantastisk om den lukta ble borte, sier Svein-Arne Brokke.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

Jan Bjørn Taranrød

▶ SKIEN

I framtiden kan det bli slutt på mellomlagr­ing av kloakkslam på Geiterygge­n. Det betyr en slutt på den rare luka fra skogen som har vaert der i «alle» år.

– Det var et opphold en tid, men så begynte de igjen, for cirka ti år siden. Da jeg vokste opp, luktet det rett og slett god, gammeldags møkk her oppe i skogen. Nå er det en annen lukt, som kan vaere veldig ubehagelig. Den merkes spesielt når vaeret er fuktig eller det har regnet. Litt avhengig av vindretnin­gen kan den kjennes både i Vindalsåse­n og på Varpet, sier

Svein-Arne Brokke, som bor i området.

Drivstoff istedenfor gjødsel

Elstrøm renseanleg­g i Skien avvanner avløpsvann og produserer et kalket jordforbed­ringsmidde­l/ gjødsel. Avløpsslam­met mellomlagr­es på Geitryggen og leveres gratis til gårdeiere i området.

Istedenfor å bli spredd på jordene som gjødsel kan slammet i framtiden bli sendt til en fabrikk som lager biodrivsto­ffet metangass. Det vil trolig ikke spare kommunen for utgifter, men det blir anbefalt av rådmannen som et miljøtilta­k. Saken var nylig til behandling i utvalg for klima, miljø og utvikling.

– Det høres veldig bra ut. Det hadde vaert helt fantastisk om den lukta ble borte, sier Varpetbebo­er Svein-Brokke, mens han følger med Varden bort til deponiet som ligger ved siden av flyplassen. Området er inngjerdet, men lukten av kalket utedo er noe denne journalist­en kan kjenne igjen fra barndommen.

– Trist

– Vi synes inngjerdin­gen her er noe dårlig. Det har ramlet traer over gjerdet. Vi er redd for at unger kan finne på å ta seg inn der. Etter at vi protestert­e mot å starte sandtak i turområdet vårt, har enda flere begynte å bruke skogen. Det kommer folk fra andre siden av byen for å gå her. Fordi det er flere som går tur her og fordi vi ble hørt da om sandtaket, tror jeg flere har blitt oppmerksom­me på lukta. Dermed har det også blitt flere som klager på den, er inntrykket mitt. Det er jo trist at det må lukte slik. Lukta var en av tingene vi tok opp med politikern­e da de var på befaring her om sandtaket, sier Svein-Arne Brokke.

Slammet skal på anbud

Nylig sa utvalgspol­itikerne ja til å starte en prosess som kan bety slutten på skitlukta ved Geiterygge­n.

I første omgang skal Skien legge kloakkslam­met ut på anbud – sammen med kommunene i Vestfold og Grenland.

Det kommunale slammet kommer fra deg og meg, og havner i offentlige renseanleg­g. Men i framtiden kan det bli vrient å gi slam videre til landbruket. Det kan skje dersom staten vedtar strengere regler. Slammet skal ikke lenger inneholde så mye plast, tungmetall­er eller andre kjemikalie­r som dagens regler gir rom for.

– Ullen sak

Teknisk sjef Finn Jenssen fortalte politikern­e at Skien kommune framover vil trenge bedre plass til mellomlagr­ing og større arealer til å ta imot slam – om dagens ordning skal fortsette.

Stein Erik Amlie (H) syntes saksframst­illinga og den muntlige informasjo­nen fra Jenssen hadde mangler.

– Jeg synes saken er veldig ullen, når vi blir bedt om å gå inn dette uten å vite hva det koster, var Amlies innvending.

– Klima og miljø, det koster, svarte Åse Gro Bakke (SV) og minnet om politikern­e om deres felles tidligere møter med folk nettopp fra Varpet.

– Tjokka full sal

– Husker dere ikke at formannska­pssalen var tjokka full av folk som ikke ville ha sandtak i nabolaget? En av sakene de tok opp, på befaring vår der oppe, var mellomlagr­inga av slammet. Hvis vi går inn for denne saken, kan vi både vedta en klima og miljøsak og innfri et løfte som vi ga innbyggern­e om slammet. Det må vi få orden på, sa vi den gangen, hevdet Bakke.

– Hvis man følger Bakken her, så mener hun at ved ikke å la gårdsbruk benytte slammet til jordforbed­ring, så løser man et miljøprobl­em? I dagens ordning sørger man jo for at det blir brukt til matproduks­jon, svarte Amlie.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? UBEHAGELIG: Varpet-beboer Svein-Arne Brokke forteller at lukta kan vaere veldig ubehagelig. – Den merkes spesielt når vaeret er fuktig eller det har regnet, sier han.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD UBEHAGELIG: Varpet-beboer Svein-Arne Brokke forteller at lukta kan vaere veldig ubehagelig. – Den merkes spesielt når vaeret er fuktig eller det har regnet, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway