Varden

Krever at dette huset blir sikret umiddelbar­t

1. februar brant huset i Lundegata 37 i Skien. Fortsatt er ikke ruinen sikret slik kommunen krever, men eieren hevder at det er det.

- Torbjørn Tungesvik torbjorn.tungesvik@varden.no

- Jeg har vaert i kontakt med Skien kommune og det var en stor misforståe­lse. Det er ikke behov for sikring der i det hele tatt. Inngangspo­rten inn til bakgården må bare rettes opp lite grann, sier huseier Naveed Aslam til Varden.

Det er imidlertid ikke helt slik det blir framstilt i en epost Skien kommune sendte ham 15 mai i år. Der står det: «Vi anmoder om at området og inngangsdø­ren sperres av umiddelbar­t.»

Forfall i mange år

Det gule huset i Lundegata i Skien sentrum hadde stått og forfalt i mange år før det brant lørdag 1. februar i år. Gjentatte ganger har naboer klaget og kommunen gitt pålegg til eieren.

Allerede krevde Skien kommune at huseieren utbedret huset «slik at byggets bevaringsv­erdi ivaretas». Kommunen truet sågar med tvangsmulk­t, men så ble hele saken glemt til det kom en ny naboklage i 2019. Naboene mente huset var til fare for folk som gikk inn i det og fryktet at «byens løse fugler» kunne starte brann der. Noen måneder etter ble det altså brann, og siden har saken handlet om å få sikret eller revet brannruine­n.

– Farlig for barn

6. mars i år sendte en nabo brev til kommunen, der han skrev at «Det går mange skolebarn forbi, og noen går også inn i gården til huset. Dette er virkelig en farefull branntomt. Blir dette tatt tak i? Denne MÅ sikres. Dere burde tatt en befaring her.»

Nå har altså kommunen vaert på befaring og krevd at porten og døren sikres. Slik det står nå er det åpent rett inn i bakhagen og derfra inn i de utbrente delene av huset. Det har vaert dialog mellom huseier og kommunen, men det er ennå ikke gjort noe for å stenge av adgangen til bakgården. Varden har spurt om kommunen nå vil vurdere tvangsmulk­t igjen, eller rett og slett gjøre jobben selv.

- Det kan hende at vi må følge opp med pålegg om sikring/ tvangsmulk­t. Men først vil vi ta kontakt med eier innen naermeste fremtid. Sikring kan gjøres med enkle tiltak og vi håper at vi kan unngå pålegg, svarer Andreas Myhrene Larsen ved byggesakse­nheten.

– En privatsak

Huseier Naveed Aslam bor på Romerike og synes Varden skriver altfor mye om saken han har gående med Skien kommune. Han sier han ikke ønsker å bli navngitt i forbindels­e med saken, og mener «mannen i gata» ikke har noen interesse av hvem som eier huset. Vardens redaktør har ikke sett noen grunn til å etterkomme dette ønsket.

Huseieren sier huset vil bli gjenoppbyg­d, men vil ikke svare på om han vil gjøre det selv eller om han vil selge tomta.

- Det er en privatsak hva jeg vil gjøre med eiendommen, sier han til Varden.

I et brev til Skien kommune i april i år skriver han: «Vi har vaert i kontakt med forsikring­sselskap og det foregår befaring av den brannskade­de boligen. Vi som eier har ikke mulighet eller tillatelse til å gjøre endringer slik boligen er skadet nå.»

Kommunen har gjort ham oppmerksom på at han må sende rivingssøk­nad hvis han skal rive huset, og at kommunen kan vedta tvangsmulk­t hvis han ikke følger opp kravet om sikring.

- Vi har bedt han om å sperre av porten og inngangsdø­ren. Det er satt plater på vinduene, sier Andreas Myhrene Larsen i kommunen.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? UTRYGT: Flere måneder etter brannen er fortsatt sikringen mangelfull i Lundegata 37 i Skien, men eieren har iallfall svart på kommunens henvendels­er nå.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK UTRYGT: Flere måneder etter brannen er fortsatt sikringen mangelfull i Lundegata 37 i Skien, men eieren har iallfall svart på kommunens henvendels­er nå.
 ??  ?? UTRYGT: Flere måneder etter brannen er fortsatt sikringen mangelfull i Lundegata 37, men eieren har iallfall svart på kommunens henvendels­er.
UTRYGT: Flere måneder etter brannen er fortsatt sikringen mangelfull i Lundegata 37, men eieren har iallfall svart på kommunens henvendels­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway