Varden

Okkupasjon­en – uten heltehisto­rier

I «De forbannede år» forteller Anders Refn om en dansk families skjebne under Nazi-Tysklands okkupasjon. Tematikken er svaert følsomt for mange dansker, og det tok regissøren hele 20 år å realisere filmen.

-

– Min ambisjon var å skildre hvor komplisert det hele var, sier regissøren.

9. april 1940 rullet den nazistiske krigsmakte­n inn i Danmark og etter få timer er hele landet okkupert. Hendelsene snur opp ned på tilvaerels­en til overklasse­familien Skov. Familiens patriark, fabrikkeie­ren Karl Skov, begynner motvillig å produsere for tyskerne for at fabrikken skal overleve. Sønnen Michael slutter seg frivillig til nazistenes rekker, mens sønnen Aksel går inn i motstandsb­evegelsen. Samtidig forelsker datteren Helen seg i en tysk ubåtoffise­r.

– Ambisjonen­e med filmen er å gi hele bildet av Danmark under krigen, med så vel motstand som samarbeid, sier Anders Refn, som også har skrevet manuset.

– Hva gjør man når ondskapen plutselig står midt på gaten i et lite flatt land der man ikke kan skjule seg noe sted? Dilemmaet er hele temaet for filmen. Den historien har manglet i Danmark, i alle fall på kino. Det er laget mange danske filmer om okkupasjon­en, men man har alltid villet fortelle heltehisto­riene med de tapre danskene og de slemme tyskerne, fortsetter han.

Suksess i Danmark

Men å skildre okkupasjon­en på denne måten har vist seg å vaere en krevende øvelse.

– Det har tatt meg 20 år å ta meg gjennom dette prosjektet. Det sier en hel del. Det var på hengende håret at jeg klarte å samle sammen penger, og jeg er jo 76 år nå – ikke helt ung, sier Anders Refn.

Filmen har fått en god mottakelse i hjemlandet. Siden den danske premieren i januar har den lokket nesten 400 000 besøkende til kinosalene, og nå er den kinoaktuel­l i Norge.

– Filmen vår rakk å bli satt opp i Danmark før alt stengte ned, det føles fantastisk, sier filmskaper­en.

Skal bli dobbeltfil­m

Det har hele tiden vaert meningen å lage to filmer om familien

Skov. Oppfølgere­n, som utspiller seg under okkupasjon­stidens senere år, skulle gått i innspillin­g i mars, men koronautbr­uddet satte en stopp for planene.

– Jeg har flere eldre skuespille­re med og de er bekymret, så vi tok den tunge avgjørelse­n og har avlyst innspillin­g til januar, opplyser Refn. Som mener pandemien har parallelle­r med krigens dager.

– På mange måter ligner dette krigen, med portforbud og tomme gater. Det er viktig å diskutere at demokratie­t er sårbart. Det tok bare seks timer før det var borte i Danmark, og det er klart at det kan skje igjen, sier den danske filmskaper­en.

 ?? FOTO: HENRIK PETIT/SCANBOX/TT ?? SNUS: Livet snus på hodet for overklasse­familien Skov når den tyske krigsmakte­n ruller inn i Danmark.
FOTO: HENRIK PETIT/SCANBOX/TT SNUS: Livet snus på hodet for overklasse­familien Skov når den tyske krigsmakte­n ruller inn i Danmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway