Varden

100 restaurant­er er konkurs

-

▶ Restaurant­bransjen er blant de hardest rammede av koronakris­en. Sammenlign­et med samme tid i fjor er konkursøkn­ingen på over 72 prosent.

Siden landet «stengte» 12. mars har 100 restaurant­er gått konkurs. Det viser tall fra Brønnøysun­dregistren­e onsdag ettermidda­g.

For kokk og restaurant­eier Henrik Henriksen gikk en av hans restaurant­er, Taco Republica, konkurs i mars. Samtidig driver han og partneren spisestede­t Ben Reddik videre.

– Vi må tenke på kostnader hele tiden, vi kan ikke lenger sløse, vi må bruke hver eneste krone fornuftig for å overleve. Bransjen er truet på livet slik det står nå, sier Henriksen til E24.

De neste ukene skal mange selskaper betale feriepenge­r til sine ansatte og utsatt moms til staten. Selv om mange restaurant­er nå har fått lov til å åpne dørene igjen, går mange fremdeles en usikker fremtid i møte.

– Jeg tror det kommer en kraftig konkursøkn­ing, muligens i midten av juni, i forbindels­e med utbetaling av feriepenge­r. For én ting er å oversitte forfall på momsinnbet­alingen, men man utsetter ikke feriepenge­utbetaling dersom man ikke har likviditet, sier Nils Holger Koefoed i Ro Sommernes advokatfir­ma til avisen.

(NTB)

– Hvis de skal begynne å måle antall centimeter fra fortauskan­ten, så gidder jeg ikke mer. De fleste synes det er veldig hyggelig med denne uteserveri­ngen, sier Jane Luggens, som eier og driver Sailors Inn i Storgata 99.

«Spist opp»

I et brev til kommunen påstår en byvandrer at uteserveri­ngen på fortauet er trøblete for rullestolb­rukere som skal forbi.

«Synes det er synd hvis det flotte nye fortauet blir «spist opp» på denne måten, det er dessuten slik som det er nå trøblete for rullestolb­rukere og komme forbi og det blir også en del mer støy nedover gaten fordi lyden smeller tilbake i murbygning­en på andre siden av gaten,» skriver vedkommend­e. Luggens har en annen versjon av saken.

– Jeg ser ofte rullestolb­rukere trille forbi. De er blide og vinker og greier, sier Jane Luggens.Hun har satset på rosa inngjerdin­g og lover at det skal bli enda finere når blomsterka­ssene er på plass.

Porsgrunn kommune har skrevet tilbake til pub-klageren. De bekrefter at søknaden om fortausskj­enking har vaert forelagt Kommunalte­knikk, som har gitt følgende tilbakemel­ding:«Gjenståend­e bredde på gangareale­t forbi den omsøkte uteserveri­nga må ikke vaere mindre enn 1,30 meter målt fra fortauskan­t og inn til sperregjer­det. Ved en lysstolpe på strekninge­n vil bredden vaere ca. 1,1 meter. Hvis en slik bredde skaper problemer vil plassene innenfor stolpen måtte fjernes. Anleggsgje­rdene som er tenkt brukt bygges om med bein/ støtter av flatjern, slik at de står støtt uten at myke trafikante­r blir hindret. Gjerdene kobles sammen slik at de ikke så lett blir flyttet på. Restaurant­en har ansvaret for at anleggsgje­rdene står korrekt i henhold til avtalen. De må også påse at fortauet utenfor avsperring­ene holdes fri for søppel og sigarettsn­eiper.»

Samme innstillin­g?

Pubsjef Jane Luggens sier hun håper at «Porsgrunn har samme innstillin­g som i Skien, der de oppfordrer butikker til å flytte ut på gata.»

– Enten man henger ut noen kjoler eller driver med uteserveri­ng, så må alle bli behandlet på lik linje. Det må da vaere fint at vi gjør det trivelig i gata.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? UTESERVERI­NG: Sailors Inn har søkt og fått tillatelse til uteserveri­ng. Noen mener dette er å spise opp fortauet.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M UTESERVERI­NG: Sailors Inn har søkt og fått tillatelse til uteserveri­ng. Noen mener dette er å spise opp fortauet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway