Varden

Ny vending for krangel i skjaergård­en

Pensjonist­ekteparet ble beordret å rive hyttetilby­gget til tre millioner. Nå prøver de å redde stumpene, men krangelen fortsetter i skjaergård­sparadiset.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

Per Arne Rennestrau­m

▶ PORSGRUNN

I fjor høst truet kommunen med tvangsbot dersom ikke i hyttetilby­gget i Ulesundsve­gen 214 ved Ormerfjord­en ble revet.

Elisabeth Burchardt og mannen Niels hadde planer om å gjøre dette til sitt sommerpara­dis for seg og familien. De fikk først ja av kommunen til å bygge ut. Og satte i gang.

En nabo påklaget vedtaket til Fylkesmann­en som tidligere hadde sagt ja til tilbygget.

Men denne gangen kom Fylkesmann­en til en helt annen konklusjon. Embetet var i mellomtide­n slått sammen med Vestfold, som ser på slike saker med langt strengere øyne. Dermed ble ja snudd til nei. Kommunen, som hadde tillatt tiltaket i strandsone­n, måtte gi den tunge beskjeden. De meddelte ekteparet om at ulovlighet­ene måtte vaere fjernet. Fristen ble satt til 2. desember i fjor. Men en klage til sivilombud­smannen gjorde at saken ble stilt i bero.

Dispensasj­onssøknad

Nylig la ekteparet inn en dispensasj­onssøknad, via Arkitekthu­set Amlie i Bamble.

Søknaden går ut på å fjerne en del av hovedtaket og et tak over den ene terrassen.

På den måten mener de fasaden ut mot sjøen blir neddempet. Også avstanden til sjøen blir redusert med to meter, påpekes det.

Misfornøyd

Det er sivilarkit­ekt Bjørn Tandberg som, på vegne av sin mor, har klaget på hyttetilby­gget.

Han er ikke fornøyd med søknaden om dispensasj­on.

– I fremlagt søknad er det kun foretatt mindre endringer av kosmetisk art. Det er i ikke fremlagt argumentas­jon for at fordelene ved å gi dispensasj­on er større enn ulempene. Den totale virkningen av tiltaket vil fremdeles vaere nedbygging og privatiser­ing av strandsone­n. Tiltaket vil fremstå som dominerend­e, skriver han i en klage.

For ekteparet har denne saken vaert en stor påkjenning. De satte i gang med byggingen da kommunen hadde sagt ja, og var i god tro. Fylkesmann­ens vedtak om å oppheve ja-vedtaket kom da hytta nesten var ferdig.

Gjorde alt etter boka

– Vi har gjort alt etter boka, og så skjer dette, sa hytteeier Elisabeth Burchardt sist gang Varden omtalte saken.

– Vi har vaert uheldige, fordi vi hadde en nabo som er kverulant og på toppen av alt arkitekt. Det var ingen andre innsigelse­r. Det er flere andre naboer som har bygd på hyttene sine og fått lov tidligere.

Ingen kverulant

Sivilarkit­ekt Bjørn Tandberg aviser at han er en kverulant.

– Vi har ikke noe imot at de bygger på eiendommen sin, men de må gjøre det på samme måte som de andre i området. De må forholde seg til samme regler som naboene, sier han.

Ekteparets arkitekt Kristian Amlie slår tilbake mot denne tvirkeligh­etsbeskriv­elsen.

– Det er en helt feil påstand. De andre har forholdt seg til regelverk til kommunen. Poenget er at det ikke er er mulig å bygge lenger unna sjøen, sier Amlie som regner med at endringene som det nå er søkt om vil påføre prosjektet ytterliger­e en million kroner dersom det skulle bli akseptert av kommunen.

Tilbygget er på 47 kvadratmet­er. Det ble såpass dyrt, fordi man måtte sprenge seg inn i fjellet.

Ekteparet kjøpte eiendommen i 2014. Da kostet det 2,7 millioner kroner. Siden har millionene fortsatt å rulle. Det er opp til kommunen å bestemme om det har vaert forgjeves eller verdt pengene.

Ekteparet Burchardt har engasjert advokat i sakens anledning. Han sier via sitt forvaerels­e at han ikke ønsker å kommentere saken overfor Varden.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? OMSTRIDT: Ekteparet håper å slippe unna med å bare rive deler av tilbygget til denne hytta i Ulsesundve­gen 214.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M OMSTRIDT: Ekteparet håper å slippe unna med å bare rive deler av tilbygget til denne hytta i Ulsesundve­gen 214.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway