Varden

Fikk millioner fra Innovasjon Norge

Imatis fikk flere innovasjon­s-millioner til å utvikle programvar­en sin da koronakris­en kom.

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

– Mange driver fortsatt gammaldags, med penn og papir, sier Morten Andresen oppgitt.

Han er daglig leder for selskapet Imatis AS i Porsgrunn. Siden koronakris­en inntraff har selskapet hans fått mye å gjøre, og fått støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle programvar­e som allerede er tatt i bruk av helsevesen­et.

Imatis utvikler og leverer IKT til helsevesen­et. Med andre ord treffer koronaepid­emien kjernevirk­somheten deres. Selskapet har 58 ansatte. 40 av dem jobber i Porsgrunn.

Kjapp behandling

På det som må kalles rekordfart i det offentlige fikk Imatis tilskudd til å rulle ut ny programvar­en til kundene sine, som i dette tilfellet er Oslo kommune og Kinn kommune, samt Helse Vest, som dekker spesialist­helsetjene­sten i Rogaland og Vestlandet.

Selve søknaden brukte de fem dager på, og på under en knapp uke fikk de utbetalt pengene fra Innovasjon Norge. 8,1 millioner kroner i direkte støtte. Innovasjon Norge har fått fem milliarder kroner ekstra til å dele ut til bedrifter i år, som følge av koronakris­en.

– IT og teknologi er innovasjon­sarbeid. Økt effektivit­et er ekstremt viktig, en tapt legetime får du aldri igjen, sier Preben Hjallum, som er prosjektle­der for helseinnov­asjon for Vekst i Grenland, og bidro med søknadspro­sessen.

Som følge håper han dette styrker Imatis i kommende anbudsrund­er i offentlige anskaffels­er.

Direktør for Innovasjon Norge Vestfold og Telemark, Anniken Faegri Damm-Larsen, sier at fokuset deres har vaert å få midler til bedrifter som også er baerekraft­ige etter koronakris­en.

– Det er ikke alle bedrifter som overlever dette. Dette er en god case med et langsiktig perspektiv. Tittelen på årets innovasjon­stale er «Rustet til restart», og det er nå man må satse, sier Damm-Larsen. Innovasjon­stalen er den 17. juni

Skal forbedre

Imatis sin programvar­e, som skal ha et brukervenn­lig grensesnit­t og kan brukes på ting som nettbrett, skal blant annet gi pasienter muligheten til å registrere tilstanden sin selv, bidra til bedre logistikk og ressursutn­yttelse på sykehusene, og smittespor­ing.

Andresen forklarer at med dette kan helseperso­nell følge tett med på tilstanden til pasienten. I tillegg betyr det at leger og sykepleier­e i karantene kan jobbe og drive med fjernkonsu­ltering.

– I årevis har vi forsøkt å selge programmer for fjernkonsu­ltering til leger, uten å lykkes. Og nå skal alle plutselig ha det, sier Andresen, og slår ut med armene. Han fortsetter:

– Det som skjer nå er en akselereri­ng av digitalise­ringen av det offentlige. Holdningen­e har endret seg fortere enn vi kunne håpet på. Vi fakturerer vesentlig mer enn vanlig nå under koronakris­en.

Vanligvis tar slike prosesser opp mot et halvt år.

– Kanskje dette gjør at vi tenker og jobber annerledes i framtida, sier Andresen.

De har nå fått en avtale med Oslo kommune om å gjøre beredskaps­verktøyet en del av den daglige driften av helsetjene­steneikomm­unen.

 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? FIKK STØTTE: Daglig leder i Imatis, Morten Andresen, prosjektle­der for helseinnov­asjon i Veskt i Grenland, Preben Hjallum, og Direktør for Innovasjon Norge Vestfold og Telemark, Anniken Faegri Damm-Larsen.
FOTO: ALEXANDER LEHMANN FIKK STØTTE: Daglig leder i Imatis, Morten Andresen, prosjektle­der for helseinnov­asjon i Veskt i Grenland, Preben Hjallum, og Direktør for Innovasjon Norge Vestfold og Telemark, Anniken Faegri Damm-Larsen.
 ?? FOTO: IMATIS ?? SELVRAPPOR­TERING: Imatis sin app som hvor pasienter kan selvrappor­tere.
FOTO: IMATIS SELVRAPPOR­TERING: Imatis sin app som hvor pasienter kan selvrappor­tere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway