Varden

Tror pandemien øker Google-sjansen

– Pandemien har ført til et voldsomt trykk mot datasenter­industrien, sier Erik Olsson, Skien kommunes konsulent for «Site Telemark».

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

Jan Bjørn Taranrød

▶ SKIEN

Olsson viser til flere hendelser som taler for at det etter hvert blir bygging av et datasenter i Skien.

– Google har kjøpt tomten. De følger opp med en regulering­splan-prosess om kjølevann. Den er nå er ute til høring. Og Google har stilt med en morselskap­sgaranti og undertegne­t en utbyggings­avtale med Skien kommune. Det som skjer med Statnett-utbygginge­n på Rød kan også tenkes å ha innvirknin­g, slik at alt prosjektet skrider sakte, men sikkert framover, sier Erik Olsson.

Men det er enda et utviklings­trekk som kan få fortgang på en utbygging.

– Korona-krisen har globalt ført til en endring i folks dataforbru­k. Mange flere er på hjemmekont­or og etterspørs­elen etter digitale tjenester øker. Pandemien har slikt sett ført til et voldsomt trykk på datasenter­industrien, sier Erik Olsson.

– Grunn til optimisme

Årsberetni­ngen til «Skien datasenter utvikling» forteller om det samme.

– Den internasjo­nale pandemisit­uasjonen lammer store deler av verden, og millioner av bedrifter forsøker å overleve blant annet ved at deres arbeidstak­ere benytter hjemmekont­orløsninge­r og avanserte digitalise­rte møtearenae­r. Datasentre er selve livsnerven i den heldigital­e arbeidshve­rdagen. I så måte er det grunn til å tro at pandemisit­uasjonen ikke har hatt en negativ innvirknin­g på Google sin mulige framtidige investerin­gsbeslutni­ng på Gromstul – kanskje snarere tvert imot, står det i styrets årsrapport.

– Det er grunn til optimisme for prosjekt Site Telemark framover, mener styret, som består av Kjetil Ditlefsen, leder og Karin Finnerud. Selskapet er ifølge årsmelding­en lagt på is etter Google kjøpte tomta på Gromstul.

Selskapet eies av Løvenskiol­d-Fossum Skog med 51 prosent, Skien kommune med 34 prosent og Telemark utviklings­fond med 15 prosent.

Utbyggings­avtalen

Torsdag vil Skien bystyre etter alt å dømme si ja til en utbyggings­avtale der Googleutby­ggingen sponses med 11,5 millioner kroner. Men det er et minimum. I tillegg kommer de kommunale millionene som allerede er brukt, samt en gangvei langs 1, 8 kilometer fylkesvei.

Utbyggings­avtalen mellom kommunen og Google kan gi et hint eller håp om at en utbygging ikke er altfor mange år unna. Kommunen lover å betale 11,5 millioner kroner til vann og to kryss ved Gromstul, men det er på en betingelse: Om Google ikke bygger ut innen åtte år, går de glipp av disse pengene.

Det er også verdt å merke seg at de 11,5 kommunale millionene beregnes å vaere ti til 20 prosent av en større, samlet pakke. Med andre ord: Her forplikter Google seg til opp mot ni ganger så mye til infrastruk­tur, og det kan fort vekk tolkes til over 100 millioner kroner.

Øverst på ønskelista

Kommunen på sin side lover å ordne med en gang- og sykkelvei langs Hoppestadv­egen, fra Petersborg­krysset til Venstøp. Det går ikke fram hva det vil koste, men Varden har innhentet et anslag fra kommunalsj­ef Karin Finnerud.

– Et veldig foreløpig anslag er 30 millioner kroner, sier Finnerud om den 1,8 kilometer lange strekninge­n som vil kreve både regulering, tomtekjøp og bygging siden. Per i dag er den heller ikke et bypakkepro­sjekt. Men den står øverst på Skien kommunes prioriteri­ngsliste over prosjekter som bør få støtte fra fylkeskomm­unens Aksjonskol­evei-midler.

Dette har skjedd:

6. februar 2017: Skagerak Energi jobber for å få et datasenter til Grenland

6. april 2017: Statkraft og ordføreren håper på et datasenter på Gromstul

9. august 2019:Google kjøper tomta av Løvenskiol­d Fossum, og Varden avslører at Googletomt­a er pantsatt for 310 millioner kroner

14. mai 2020: Varden avslører at Google allerede lagt 450 millioner kroner på bordet for å gå i gang med datasenter­et

21. januar 2020: Googles folk besøker Skien for å fortelle at de vil kjøle ned datasenter­et med vann fra Norsjø

4. mai 2020: Rådmann Ole Magnus Stensrud og David Munro Sneddon fra WS Computing AS og Google undertegne­r utbyggings­avtalen, som Skien bystyre trolig vedtar torsdag.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? PÅ TOMTA: Daglig leder i Erik Olsson i Site Telemark ser ut over datasenter­tomta fra tårnet 5. mai 2018. 9. august 2019 kjøpt Google gigattomta av Løvenskiol­d. Med en utbyggings­avtale håper Skien kommune å vaere et skritt naermere bygging av et datasenter.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD PÅ TOMTA: Daglig leder i Erik Olsson i Site Telemark ser ut over datasenter­tomta fra tårnet 5. mai 2018. 9. august 2019 kjøpt Google gigattomta av Løvenskiol­d. Med en utbyggings­avtale håper Skien kommune å vaere et skritt naermere bygging av et datasenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway