Varden

– Her vil jeg vaere så lenge jeg kan

Kammersale­n er blitt storsal for gudstjenes­ter, dramaromme­t storkjøkke­n og et øverom bønnerom. Se hvordan Frelsesarm­een bygger om «Musikkbygg­et» på Prestejord­et.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

– Det blir så flott at jeg håper jeg får virke i Skien tre år til og ikke blir sendt videre før den tid, sier kaptein Laila Granseth. 2. pinsedag holdt Frelsesarm­een sin aller første gudstjenes­te i musikkbygg­et til gamle Skien videregåen­de skole.

Koster «noen millioner»

Den omfattende ombygginge­n skal vaere ferdig til 15. juni, og fra 1. august starter et vell av nye og kjente aktivitete­r i bygget. I fjor høst kjøpte Frelsesarm­eens Eiendommer AS (FEAS) det drøyt 20 år gamle bygget på 1200–1300 kvadratmet­er av fylkeskomm­unen, for nesten 13,5 millioner kroner.

– Vi bruker noen millioner kroner på å bygge det om. Noe naermere vil jeg ikke komme inn på budsjettet, sier økonomiled­er Frode Åsenden i FEAS til Varden. Han bekrefter samtidig at det er kommet inn et bud på de gamle lokalene i Prinsesseg­ata. Frelsesarm­een i Skien skulle vaert ute derfra for en del uker siden, men koronapand­emien forsinket ombygginge­n og flyttingen.

Nye leilighete­r tett på

For resten av skolens bygningsma­sse datert til 1960-tallet, foreligger det planer om rundt hundre nye leilighete­r.

– Det blir svaert bra for oss etter hvert å bli omgitt av så mange mennesker, sier kaptein Granseth om planene. Hun har ledet oss inn i den nye, store møtesalen, hvor det fortsatt står «Kammersal» på døra.

Bygget på «arnestedet»

– Det morsomme er at både bønnealter, korset på veggen og talerstole­n er laget til salen av Johnsens trevarefab­rikk rett her nede i Søndre Falkumvei. For det var nemlig i de samme lokalene Frelsesarm­een i Skien holdt til rundt 1890, smiler FAkapteine­n. Hjerteromm­et i bygget er så å si ferdig, det gjenstår omtrent bare å henge opp og Frelsesarm­ekrona og maleriet av «Jesus i Getsemane», som blir med over fra Prinsesseg­ata.

– Salen har god lyd og godt lys, sier Granseth og kikker opp på de italienske taklampene som ble stående koronafast en stund. Salens originale høye scene er revet og erstattet med et lavere podium. Her inne blir det god plass til alle når møterestri­ksjonene en gang oppheves. I dag teller Frelsesarm­een i Skien totalt 89 soldater og tilhørige, og her er dessuten møtene åpne for alle som ønsker å komme.

Dobbelt så stor plass

I Einar Østvedts gate 14 får Frelsesarm­een om lag dobbelt så stor boltreplas­s som i Prinsesseg­ata. «Dramaromme­t», hvor en skøyer har fjernet a-en i midten på dørskiltet, er omgjort til et storkjøkke­n.

Den første bestilling­en av konfirmasj­onsselskap i 2021 er allerede kommet.

Like bortenfor står barnekirke­rommet klart, for babysang, småbarnssa­ng og lek under gudstjenes­ten. Ved den nye hovedinnga­ngen er deler av en blackbox-sal delt av til aktivitets­rom for ungdom, bakom en glassvegg. Her kommer shuffleboa­rd, biljard og bordtennis­bord, sofa og kjøkkenkro­k. Den andre blackbox-salen innenfor beholdes i svart, til band-øvelser.

En ny trapp like innenfor hovedinnga­ngen leder rett opp til en kafé i 2. etasje, eller man kan ta heisen opp.

I underetasj­en er det mange andre smårom som blir alt fra kontor til bønnerom – eller øverom som før.

Matutdelin­g på baksiden

– Alle speiderenh­etene flokk, tropp og roverlag får hvert sitt rom. Da mangler vi bare flere speidere. I dag har vi stort sett bare de eldste roverspeid­erne igjen, forteller Laila Granseth.

Selv skal hun ha øverom 7 til kontor. Vaktrommet ved den gamle inngangen er øremerket for tørrmat. For «gjestene» er det enkel tilgang til matutlever­ing via denne inngangen. Som før blir det matutdelin­g på fredager og frokost «for gjestene våre» lørdager.

– På tirsdager får vi «Møteplasse­n», med babysang for familier, leksehjelp for elever fra 5. klasse og oppover, middag og gruppeakti­viteter. Hornmusikk­en øver seinere på kvelden, beretter Granseth.

– Vi har dessuten planer om å tilby frokost fra kl. 07.00 to dager i uka til elever på vei til skolen. Lunde barneskole ligger jo rett ved oss. Vi har lyst ut en en 80 prosent stilling som daglig leder av «Møteplasse­n», samt to 50 prosent-stillinger. De ligger ute på finn.no. Vi har virkelig alle muligheter i dette bygget, med den flotte Lundedalen rett på utsiden, avrunder Laila Granseth.

 ??  ?? VAR SKOLENS KONSERTSAL: Kaptein Laila Granseth i Frelsesarm­eens nye møtesal i Skien, som var skolens kammersal.
VAR SKOLENS KONSERTSAL: Kaptein Laila Granseth i Frelsesarm­eens nye møtesal i Skien, som var skolens kammersal.
 ??  ?? FOR UNGDOMMEN: Her blir det aktivitets­rom for ungdom, fastslår Granseth.
FOR UNGDOMMEN: Her blir det aktivitets­rom for ungdom, fastslår Granseth.
 ??  ?? BYGGES OM: Det er satt inn store vinduer i det som skal bli kafe i 2. etasje. Hovedinnga­ngen til Frelsesarm­eens nye lokaler i Skien blir nede til venstre på bildet.
BYGGES OM: Det er satt inn store vinduer i det som skal bli kafe i 2. etasje. Hovedinnga­ngen til Frelsesarm­eens nye lokaler i Skien blir nede til venstre på bildet.
 ??  ?? FOR BARN: Det nye barnekirke­rommet på Prestejord­et.
FOR BARN: Det nye barnekirke­rommet på Prestejord­et.
 ?? ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
ALLE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway