Varden

ANDRE MENER

-

▶ Etter regionrefo­rmen er antall fylker skåret ned fra 19 til 11. Utvalget forkaster den nye fylkesinnd­elingen som valgkretse­r. Den mener dagens 19 valgdistri­kter i større grad sikrer representa­sjon fra hele landet enn de nye fylkene gjør. Det er på sett og vis også en dom over regionrefo­rmen. Den gamle fylkesinnd­elingen var et resultat av en seig og naturlig historisk prosess.

Ellers er forslaget om å innføre samme type personvalg som i kommuneval­g, verdt å vurdere. Det er åpenbart at politisk makt må flyttes naermere velgerne.

Alt i alt har Valglovutv­alget levert et grundig arbeid med realistisk­e forslag som kan bedre den demokratis­ke prosessen. Det trengs.

I vår urolige tid vil tilliten til folkestyre­t og rettsstate­n bli utfordret og satt på prøve av ulike politiske krefter. Det er alltid noen som vil minere Dovre.

Dagbladet, på lederplass

Sylvi Listhaug vil ha bompenge-fritak. Energibran­sjen vil ha skattelett­e. Bøndene vil ha penger til melkefjøs. Alt på grunn av corona. (...)

Nå som stand up-scenene er stengt, bidrar Stortinget med sitt. Vi tipper både storforlan­gende naeringsin­teresser og markerings­kåte opposisjon­spolitiker­e fniser av sin egen frekkhet på kammerset. Samtidig er det mange som virkelig er hardt rammet. Ingen av dem får full kompensasj­on. Dette er naeringer som var lønnsomme før corona, og som vil bli det etterpå. Det er ikke først og fremst omstilling som trengs i denne krisen, men hjelp for å unngå at vanligvis sunne bedrifter går konkurs. Verken oljebransj­en, kraftbrans­jen eller landbruket er blitt stengt ned, mens en rekke andre naeringer faktisk er det. Dette er en krise som rammer skjevt.

Politikern­es skal ikke kompensere alt, men de må sørge for en mer rettferdig fordeling av byrdene.

VG, på lederplass

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway