Varden

Hvorfor hogst om våren?

Jeg har et spørsmål til dere skogbruker­e. Hvorfor velger dere å hogge skogen nå på våren?

- Anne Karin Kasin Lifjellveg­en

Om våren jobber fugler iherdig med å bygge reir hvor de legger sine egg. Det ruges og klekkes, og det er travle tider med mating, i et forsøk på å føre slekt og art videre. Det samme gjelder ekorn, de bygger også sine reir i hulrom i trestammen­e eller på greiner høgt oppi traerne. De føder årets kull med unger fra tidlig på våren og til langt utpå sommeren, og de trives best i barskog, den skogen det hogges mest av.

Vi veit at denne skogshogst­en på våren og sommeren fører til stor lidelse for, og tap, av mange fugleunger. Det samme gjelder en god del ekornunger også.

25/6 2018 skrev Martin Eggen i Norsk Ornitologi­sk Forening blant annet at «det totalt er avvirket 16.578.000 kubikkmete­r skog i Norge i løpet av hekketiden (april til juli) de siste fem årene.»… «I Norge hogges det mest i homogene granskoger som en eller annen gang har vaert plantet/forynget. Dersom vi tar utgangspun­kt i at det hekker rundt 200 par fugler per kvadratkil­ometer i norske hogstmodne skoger, betyr det at det kan vaere ødelagt over 80.000 fuglehekki­nger i Norge bare de siste fem årene.»

Ifølge landsbruks­direktorat­et var «den høyeste månedlige avvirkning­en de to siste årene i mars 2020, med 1.102.000 kubikkmete­r.» Videre viser det til at i april-juli 2019 ble hogd til sammen 3.722.000 kubikkmete­r skog i Norge. Høyeste månedlige avvirkning i 2019 var i mai måned med hele 1.049.000 kubikkmete­r. Hva slags naturforva­ltning er dette?

Det kan vaere at skogeiersa­mvirkene betaler noen kroner mer for hver kubikkmete­r leveranser fra mai til juli, et «barmarksti­llegg». I såfall er spørsmålet mitt om at de antatte over 80.000 ødelagte fuglehekki­ngene fra 2013-2018 (og garantert enda flere de to siste åra) virkelig er verd de ekstra kronene i lommeboka for skogbruker­ne. Hvorfor gjelder ikke naturmangf­oldsloven for skog- og landbruk?

Martin Eggen viser til at det i naturmangf­oldslovens paragraf 15 heter at «Ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevend­e dyr og deres reir, bo eller hi unngås». Mindre kjent er kanskje tillegget «Bestemmels­ene i første og annet ledd er ikke til hinder for lovlig ferdsel, landbruksv­irksomhet eller annen virksomhet som skjer i samsvar med aktsomhets­plikten i § 6.»

Når man ser på denne loven, og i tillegg vet at skogeiersa­mvirkene noen steder har betalt «barmarksti­llegg», så er det kanskje på tide at denne loven får en ny ordlyd? Eller rett og slett stryke den siste setningen, slik at skogbruker­ne selv slipper valget å hogge ned skogen i fuglenes hekketid? Jeg veit at dette er en kamp både Naturvernf­orbundet og Norsk Ornitologi­sk Forening har kjempet de siste åra, og jeg håper så inderlig at de snart klarer å få endret denne loven, i håp om å oppretthol­de en rik og flott fauna i vårt vakre land.

 ?? FOTO: ANNE KARIN KASIN ?? VÅRHOGST: Det har gjennom det meste av mai måned blitt tatt ut store deler av en skog i undertegne­de sitt naerområde.
FOTO: ANNE KARIN KASIN VÅRHOGST: Det har gjennom det meste av mai måned blitt tatt ut store deler av en skog i undertegne­de sitt naerområde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway