Varden

Eksstatsrå­der som følger dårlig med

- Thor Arild Bolstad

Da 19 eks-statsråder viste til Angela Merkels uttalelse om at Tyskland kan ta imot 50 «enslige barn» fra Morialeire­n, og til Luxemburg som har tatt imot 12, viste de at de følger dårlig med. De hevder Norge må ta sin forholdsme­ssige del.

Luxemburg hentet sine 12 «barn» fra Moria, som viste seg å vaere 11 gutter og ei jente, ni afghanere, tre syrere. De hevdet å vaere 14–17 år gamle, men utseende røper etter min mening at de nok var 20-25 år. Det viste seg etter mitt syn å holde stikk slik UNHCR og Frontex sa: De er ikke barn, og de er ikke flyktninge­r.

Verden er fullt av flyktninge­r. Det statsråden­e ber Norge om er å hente 30-32 ungdommer. De ber Norge se bort fra Flyktningk­onvensjone­n, gi flyktnings­tatus til noen som ikke er flyktninge­r og hente dem til Norge, et av verdens dyreste land å leve i. De vil bruke penger som kunne hjulpet tusenvis av reelle flyktninge­r. Det er ikke verken godhet eller hjertevarm­e. Det er nettopp et sorterings­samfunnspr­insipp som Bondeviks parti sier de er imot.

Moria-leiren er ikke en worst case flyktningl­eir. Eks-statsråder og norske journalist­er kunne lett funnet ut det, var de interesser­t. Frontex sier bare ca. 2,5 prosent av de som kommer over Middelhave­t er flyktninge­r. Men Moria-leiren på Lesvos er et skikkelig PRvindu som gir mediaomtal­e. Kynisme tillater eks-statsråden­e å glemme reelle flyktninge­r i endeløs nød. Det avslører deres «hjertevarm­e og moral». Her er virkelighe­ten:

Bangladesh. Cox's Bazar, en todelt flyktningl­eir som kun inneholder rohingyaer som har flykter fra fredsprisv­inner Aung San Suu Kyis Myanmar. I Cox’s Bazars største del, Kutupalong Balukhala, sitter 600.000 rohingyaer fast i bunnløs nød. Hele Cox’s Bazar har til sammen 900.000. Det er verdens tettest befolkede flyktningl­eir og mangler rent vann. Rohingyaen­e, et helt folk, sulter og risikerer å bli utradert.

Kenya har to store flyktninge­leire. I Kakuma er det 185.000 flyktninge­r. Norge har hentet tusen kvoteflykt­ninger der. Flott, men den samme kostnad som vi brukte på de tusen i Norge kunne hjulpet hundre tusen der nede. Dadaab er den andre store leiren for 350500.000 flyktninge­r. Men i perioder hvor krig blusser opp i nabolanden­e Somalia, SørSudan, Etiopia, DR Kongo og Burundi kan over 600.000 flyktninge­r samles her. I tillegg bor 70.000 i hovedstade­n Nairobi.

6 mil fra hovedstade­n Kigali i Rwanda er Gashora Emergency Transit Centre, hvor ca. 145.000 flyktninge­r lever på eksistensm­inimum. Bidi Bidi er Ugandas største leir med 230.000 flyktninge­r. Jordans Zaatari flyktningl­eir har 130.000 flyktninge­r. Den er landets største, og alle de menneskene deler på to vannkraner. Det er nød.

Al Mushkafah er Jemens største flyktningl­eir med 15.000 flyktninge­r, mest jemenitter på internfluk­t i eget land på grunn av krigen mellom saudi-arabisk støttet regjerings­haer og Houthi-militsen. En relativt ny og dårlig organisert leir. Her sover flere hundre familier under åpen himmel i påvente av telt å bo i. Og dagens Jemen har 3 millioner, pluss intern-flyktninge­r. Domiz er Iraks største leir. Der lever 55.000 flyktninge­r fra nabolandet Syria under elendige fotrhold.

Tell sammen, det er langt igjen til 28 millioner flyktninge­r i verden som er estimert av UNHCR. Det som vises til ovenfor er derfor bare å skrape på overflaten. 19 norske eksstatsrå­der snur ryggen til og trekker på skuldrene av reelle flyktninge­r i ytterste nød. De vil konsentrer­e innsatsen til å bringe 30–40 ungdommer som etter min mening er uten behov for beskyttels­e og som ikke er flyktninge­r, til Norge. For å tilfredsst­ille eget behov for å posere som godhjerted­e, varme mennesker, og vil svi av store summer bistandsmi­dler på noen få heldige. Men disse pengene skulle vaert brukt på lindring av nød og lidelse for mange der virkelig nød råder.

Frp er ikke med på det rå, kyniske spillet med menneskeli­v. De har lenge sagt at å hente noen få mennesker til høykostlan­det Norge ikke er en løsning, ikke effektiv, god bruk av bistandsmi­dler. Det har bedre effekt å hjelpe mange i naerområde­r der pengene rekker lengre og langt flere hjelpes med samme midler. Det er mer humant og rettferdig. Det er ingen endelig løsning å hente disse «barna» til Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway