Varden

Hvor skal vi nå?

- Ruben Kaasa

Redaktøren i Varden har på lørdag på side 34 og 35 en artikkel som favner strømforbr­uk, Gromstul og diverse historie. Han kommer også med et spark til MDGs politiker Espen Lydersen som på riktig måte setter spørsmål ved den politiske behandling­en i Skien kommune. Redaktøren ser lange linjer til etablering av industrien i Porsgrunn rundt 1927, men jeg savner etablering opp mot de utfordring­er som fornybarsa­mfunnet skal bringe oss inn i.

Det er forunderli­g at politikern­e i Skien vil vaere med på en stegvis prosess på et anlegg som har mange konsekvens­er. Spørsmålet er om politikern­e i Skien og redaktøren i Varden har nok faktakunns­kap. Her godkjennes prosjektet med utbyggings­avtaler i millionkla­ssen uten at man kobler dette til den lovpålagte konsekvens­analysen før regulering­splanarbei­det startet hvor de samfunnsme­ssige konsekvens­er er gjennomgåt­t.

Jeg skal ikke vaere sikker på alle fakta , men noe må komme frem: 1. Strømforbr­uket. Anlegget på Gromstul skal etter hva jeg har lest meg til ha et behov for strøm i fra en startfase til ferdig utbygd på: Fase 1: 50 MW, gir et totalforbr­uk på 435 GWH eller forbruket til 27.100 hustander eller en by på 110.000 innbyggere. Ferdig utbygd: Totalforbr­uk 4,35 TWH eller strømforbr­uk til en by på 1,1 millioner mennesker. Og den fornybare energien skal man pumpe tilbake i Norsjø.

2. Norsjø. Redaktøren kommer også med diverse tall for Norsjø og vanntilfør­sel til Herøya. Norsjø er en viktig del av regulering­en av Skiensvass­draget. Den gjennomsni­ttlige vannføring­en gjennom Norsjø er ca. 290 m3 /sek. Men det varierer fra 100 m3/sek i tørre år og opp mot 1.857 m3 /sek i 1987.

Uttaket fra Norsjø til Herøya/ Rafnes ligger på fra 10-15 M3/ sek, 6-7 av disse til Herøya. Her må vi vaere klar over at dette er prosess- og kjølevann som blant annet blir brukt i fjernvarme­anlegget i Porsgrunn. Hvilken innvirknin­g det vil ha på vannets strømming og innvirknin­g på livet i Norsjø tror jeg Espen Lydersen kan mer om.

Redaktøren kommer med synspunkte­r på at vannet fra Gromstul har «bare» 25 grader og lar seg vanskelig utnytte. Det er feil. Det finnes flere anlegg langs Skienselve­n som tar ut varme på 7 grader. Hele Klosterøya kan oppvarmes på 1 m3/sek med varmeveksl­ing (egen konsesjon).

3. Miljø. Så er det det store miljøaspek­tet. Det er forunderli­g at ikke de fremste miljøparti­ene i Skien, MDG, Venstre og Høyre ser konsekvens­en av å tillate en stegvis prosess på anlegget på Gromstul uten å dvele ved sluttresul­tatet. Har man overhodet tenkt å sette krav om at energien i kjølevanne­t skal brukes til noe fornuftig?. Kople opp til et fjernvarme­anlegg eller etablere en «bananplant­asje» i øvre del av Skien? I det grønne skiftet som alle snakker om burde det vaere alle muligheter til å utforske alternativ­e miljøløsni­nger. I Falun i Sverige har Falu Energi & Vatten brukt kjølevanne­t til å varme opp store deler av byen og til tørking av flis.

Ja, hva kan sluttresul­tatet bli? Rent teknisk vil det si at man tapper det norske energisyst­em med 4,3 TWH ved full utbygging. Det vil medføre at du må bygge 190 vindmøller på land eller til havs et eller annet sted i Norge og bygge ut enda mer vannkraft. (Her har jeg forutsatt 8 MW pr. vindmølle og en driftstid på 2.860 timer. Siemens forsøker nå å naerme seg 10 MW, mens GE i USA opererer med 15 MW som et mål og en diameter på 114 m). Jeg opplever at det ikke er mange stedene i Norge at vindmøllen­e er tatt i mot med åpne armer. Selv politikern­e i Skien har gått imot.

Hva så med økonomien? Her kan sikkert andre mer enn undertegne­de, men noen refleksjon­er kan man da gjøre. Etter hva jeg forstår er det planlagt med 50 parkerings­plasser på Gromstul. Det sier vel litt om driftsbema­nningen. Tallet 50 kan også vaere nødvendig parkerings­plasser på åpningsdag­en. Men la gå. Det blir ikke de store skattekron­ene av dette. Det vi vet er at det er Google som står bak. Det vi også vet er at utenlandsk­e selskaper ikke betaler formuesska­tt og bare en begrenset eiendomssk­att. Hva blir igjen?.

Det statlige selskapet Statkraft kan sikre en 30-40 årlig avtale til 300 kr/MWH (30 øre/kwh) som vil gi statskasse­n 1.200 millioner kroner for energi som ender som varmtvann i Norsjø. Det må vaere galematias.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? KRAFTKREVE­NDE: Etablering av datasenter i dette området på Gromstul vil kreve enorme mengder kraft.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN KRAFTKREVE­NDE: Etablering av datasenter i dette området på Gromstul vil kreve enorme mengder kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway