Varden

Superhest mistenkes for «juks»

-

NTB

▶ OSLO

Det var norske Trav- og GaloppNytt som tirsdag meldte om opplysning­ene. Disse lå åpent ute hos både amerikansk­e og canadiske hestesport­smyndighet­er og fulgte de offisielle papirene alle hester har.

Det dreier seg om såkalt nervesnitt­ing. Det strider helt mot reglene i mange land, deriblant Norge og Sverige, å starte hester som har fått gjennomfør­t slike inngrep. I tilfellet Propulsion skal dette ha skjedd i NordAmerik­a før han ble kjøpt og hentet til Sverige.

TGN forklarer: – En slik nervesnitt­ing har som formål å fjerne nerveimpul­sene. På den måten kjenner man ikke smerte.

Nå spekuleres det om saken kan føre til flere rettssaker. Vil eiere av hester som ble nummer to bak Propulsion i løp, gå rettens vei for å bli tilkjent seieren?

Propulsion er en av travgale Sveriges mest populaere hester de siste tiårene. Søndag vant han «endelig» Elitloppet i sitt femte forsøk. Han har tidligere også seiret i det mange anser som verdens hardeste travløp, Prix d’Amérique.

Totalt er det blitt 35 millioner kroner i premiepeng­er.

Treneren Daniel Redén gikk fra himmel til helvete på kort tid.

– Dette kom som et sjokk. Jeg vet ikke hva som har skjedd i USA, sier Redén til Travronden. Han mener at Propulsion ikke kunne prestert som han gjorde år etter år om han ikke hadde hatt nervetråde­ne i orden.

– Han ville ha totalhavar­ert og knust sine egne bein, sier Redén.

 ??  ?? TRØBBEL: Propulsion og trener Daniel Redén etter seier Elitloppet søndag.. Nå har det dukket opp trøbbel.
TRØBBEL: Propulsion og trener Daniel Redén etter seier Elitloppet søndag.. Nå har det dukket opp trøbbel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway