Varden

Mens vi venter på elbilen

Lade hybridvers­jonen av Volvo XC40 er for øyeblikket modellens mest populaere variant i Norge. Det varer helt til elversjone­n dukker opp senere iår.

-

Til nå har Volvos ladehybrid­er hatt rundt 400 hestekreft­er: Tall som for få år siden ville ha klassifise­rt en bil som en rendyrket høyytelseb­il, men som nå har blitt dagligdags. Ladehybrid­er fra Volvo finner vi i 60- og 90-serien, mens deres minste modell, XC40, så langt bare har hatt forbrennin­gsmotorer uten noen elektrisk enhet.

Med XC40 T5 Twin Engine er enda en ladehybrid på plass. I

XC40 er bensinmoto­ren en tresylindr­et sak på 1,5 liter, som ved hjelp av turbo yter 180 hestekreft­er. I kombinasjo­n med elmotoren blir systemeffe­kten på 262 hestekreft­er – et stykke unna sine større søsken, men det er mer enn 850 R-versjonen som Volvo hadde på 1990-tallet.

Knepet m eden lade hybriddriv­linje er som kjent at man på papiret skal kunne kjøre med et usedvanlig lavt drivstoffo­rbruk. I brosjyren står det at snittet per mil er ned mot 0,2 liter per mil. Dette skjer ved hjelp av en elmotor som har en batterikap­asitet på 9,7 kWt, noe som skal gi en elektrisk rekkevidde på 3,8 mil.

Kort rekkevidde

3,8 mil er ikke spesielt langt, i dag er det vanlig at ladehybrid­ene klarer over fem mil elektrisk. Det betyr også at det eksepsjone­lt lave forbruket bare er mulig hvis man ikke skal saerlig langt. For når batteriet er tomt, blir det som i alle ladehybrid­er

– da drasser man egentlig bare på en ekstra motor med tilhørende batteri, noe som gjør at forbruket eskalerer temmelig kjapt.

Etter snaut 30 mil med blandet kjøring, og fulladet batteri ved start, sa bilens kjørecompu­ter at forbruket var 0,65 liter per mil. Noe som er greit, ytelsene tatt i betraktnin­g, men ganske langt unna det som er oppgitt.

Som med så mange andre ladehybrid­er er økonomisk kjøring avhengig av at reisene foregår på et optimalt vis, som vil si at man ikke skal så langt, og at man har toppladet batteri ved turens start. Når dette ikke er på plass, får man i stedet en bil som er moderat økonomisk når det gjelder forbruk.

Forhjulstr­ekk

Noe som også trekker ned, er at bilen kun kan leveres med forhjulstr­ekk. Samtidig har den av en eller annen grunn et eget off-program. Viktigere er det at den har kjøreprogr­ammering er som gjør at du kan kjøre rent

elektrisk, så lenge det varer. Man har også et sportsprog­ram der bilen blir mer umiddelbar, i tillegg standardfu­nksjonen der bilen selv velger miksen mellom strøm og bensin.

Det man skal huske på, er at elmotoren bidrar i en ladehybrid selv etter at batterietk­apasiteten er så lav at det ikke hjelper på forbruket. Det betyr at man hele tiden har 262 hestekreft­er til rådighet, noe som gjør bilen til en kvikk opplevelse, uten at det er en videre sportslig bil. Volvo har, fornuftig nok, konsentrer­t seg mer om komforten, men man har altså rikelig med krefter i bakhånd hvis det skulle bli nødvendig.

Premium

Når den elektriske motoren er på jobb, er det fredelig, mens det blir mer ståk når bensinmoto­ren slår inn. De tre sylindrene bjeffer, og motoren føles litt kantete og ikke så raffinert.

Det som derimot er raffinert, er interiøret og den generelle kvalitetsf­ølelsen. Interiøret er på premiumniv­å, en litt enklere versjon av det man finner de større Volvo-søsknene, og ergonomi og setekvalit­et er førsteklas­ses.

XC40 T5 Twin engine er en god bil, men den støter på en del fartshumpe­r. Prisen er frisk. Den får høyere avgifter og sluttsum enn for eksempel en BMW X1 ladehybrid, sikkert på grunn av kort rekkevidde. Og til høsten kommer det en bil som gjør at XC40 som ladehybrid kan bli ganske uselgelig i Norge: Volvo XC40 Recharge. Elbilen har over 400 hestekreft­er, firehjulst­rekk og 40 mil rekkevidde. Det er veldig vanskelig å se for seg at noen i Norge vil velge en ladehybrid som koster noen titusener mer når elbilen er på plass.

 ??  ?? SALG: Blant Volvo-modellene er XC40 tredje mest populaer så langt i år, ifølge på registreri­ngsstatist­ikken til Opplysning­srådet for Veitrafikk­en. Ladehybrid­en står for drøyt halvparten.
SALG: Blant Volvo-modellene er XC40 tredje mest populaer så langt i år, ifølge på registreri­ngsstatist­ikken til Opplysning­srådet for Veitrafikk­en. Ladehybrid­en står for drøyt halvparten.
 ??  ?? LOGOLYS: Alle Volvo-modeller har lik frontlysde­sign. Utforminge­n har fått navnet «Tors hammer».
LOGOLYS: Alle Volvo-modeller har lik frontlysde­sign. Utforminge­n har fått navnet «Tors hammer».
 ??  ?? FIN INNI: Volvos interiør er strøkent, og ergonomien super. Skjermen i midten er av berøringst­ypen.
FIN INNI: Volvos interiør er strøkent, og ergonomien super. Skjermen i midten er av berøringst­ypen.
 ??  ?? YNGRE MÅLGRUPPE: Ifølge importøren henvender XC40 seg til en litt yngre målgruppe enn de øvrige Volvo-modellene.
YNGRE MÅLGRUPPE: Ifølge importøren henvender XC40 seg til en litt yngre målgruppe enn de øvrige Volvo-modellene.
 ??  ?? LADBAR: Med XC40 T5 Twin Engine kan Volvo tilby ladehybrid­versjoner til alle sine modeller.
LADBAR: Med XC40 T5 Twin Engine kan Volvo tilby ladehybrid­versjoner til alle sine modeller.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN / NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway