Varden

Venter kraftig økning i konkurser Nyheter 11 ▶

Etter snart tre måneders unntakstil­stand tar nå skatteetat­en igjen opp konkursbeg­jaeringer som ble trukket. Det ventes en kraftig økning i konkurser framover.

- Tore Øyvind Moen tore.moen@varden.no

▶ TELEMARK

Da Skatteetat­en 13. mars droppet å sende konkursbeg­jaeringer for en periode og trakk konkurssak­er fra retten var det et strakstilt­ak i en akutt fase under koronautbr­uddet. Allerede 20. mars ble det åpnet for i begrenset omfang å ta opp konkurssak­er.

– Vi har vaert tilbakehol­dne med å med å fremme konkursbeg­jaeringer, men vurderer situasjone­n fortløpend­e og prioritere­r å behandle søknader om betalingsu­tsettelser fra dem som nå er kommet i en vanskelig likviditet­smessig situasjon, forteller divisjonsd­irektør Cecilie

Solum i Skattedire­ktoratet.

27 lokale konkurser for retten

Ved Nedre Telemark tingrett var det onsdag berammet 18 konkurser den naermeste ukene. Tre av disse er begjaert av Skatteetat­en og en av dem er skiftesaml­ing. Ved Aust-Telemark tingrett er det berammet 8 konkurssak­er hvorav en er begjaert av Skatteoppk­reveren i Notodden. Vest-Telemark har kun berammet en skiftesaml­ing.

– Vi har foreløpig ikke startet opp med nye konkursbeg­jaeringer. Skatteetat­en gjennomgår nå saker som vi tidligere har trukket. Det er i praksis restanser som stammer fra 2019 og tidligere år. Gjennomgan­gen vil trolig føre til at vi vil begynne å sende ut noen nye begjaering­er denne uken, sier Solum som uttaler seg på generelt grunnlag.

Hos Nedre Telemark tingrett forteller seksjonsle­der Anne Kristin Persson at de ikke har fått mange konkursbeg­jaeringer fra Skattetate­n i perioden som er tilbakelag­t.Advokat Øystein Malmgren hos advokatkon­toret Wexels er årlig bobestyrer for flere titalls konkursbo.

– Det har vaert faerre nye konkurser enn vanlig. For meg har det passet bra siden jeg har nok å gjøre med konkursene i både

Skagerak Group-selskapene og Scheen Invest. Begge er tidkrevend­e saker, forteller Malmgren.

Kraftig økning forrige uke

Partner Christian Aandalen i inkassosel­skapet Fair forteller til E24 an han venter en «ekstrem økning» i antall konkurser.

Han mener vi vil få en «ketsjupeff­ekt» i konkurstal­lene når Skatteetat­en igjen slår firmaer konkurs. 266 firmaer gikk konkurs eller ble tvangsavvi­klet sist uke i Norge, noe som gjør den til den verste de tre siste årene.

Stille før stormen

Siste uka i mai ble det åpnet 19 konkurser i Vestfold og Telemark, samme uke i fjor ble det åpnet fire konkurser.

– I forrige uke kom Skatteetat­en i gang igjen. Det fikk et voldsomt utslag, med 78 prosent økning fra i fjor, sier Aandalen til E24.

– Akkurat nå er det stille før stormen, og utviklinge­n vil bli en helt annen utover året. Flere bedrifter og husholdnin­ger vil merke et større økonomisk press og det vil føre til mer mislighold av gjeld og flere inkassosak­er, sier Morten Trasti, gjeldsøkon­om i inkassosel­sskapet Lindorff.

 ?? ARKIVFOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? FLERE: Det ventes en økning i konkurser framover når Skatteetat­en igjen begjaerer firmaer konkurs.
ARKIVFOTO: PÅL EGIL TORNHOLM FLERE: Det ventes en økning i konkurser framover når Skatteetat­en igjen begjaerer firmaer konkurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway