Varden

Byttet vannscoote­r med puter og vaser

Utbyggings­avtalen med Google ble enstemmig vedtatt av Skien bystyre torsdag. Men flere var betenkte.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Åse Gro Bakke (SV) var en av dem. Hun viste til at Skien kommune allerede hadde betalt mye for å få datasenter­et til Skien. Nå skulle de betale 11,5 millioner kroner til, pluss en gangvei sammen med fylkeskomm­unen.

Bakke hadde fått vite fra kommunalsj­ef Karin Finnerud hvor mye som er brukt tidligere; til sammen åtte millioner kroner.

– Betaler ikke skatt

– Vi tenker at til nå har alt vi har vedtatt, vaert veldig skikkelig. Det eneste vi kan kritisere er at inntektene til Google blir det ikke betalt skatt av. Det gjør ikke slike multinasjo­nale selskap, sa Bakke som sa SV ville stemme for avtalen.

Rune Mathisen fra Rødt var glad for at Skiensmode­llen får en sentral plass i utbyggings­av- talen.

– Samtidig er det viktig at både vi som folkevalgt­e og folket for øvrig går grundig inn i hva lags motpart vi står ovenfor, sa Mathisen, som trodde datasenter­et til Google ville tilby 100 til 200 arbeidspla­sser. Han hadde laget en utregning på hva hvert av Googles 20 datasentre verden over genererte av overskudd: 16 milliarder kroner.

– Det gir en liten pekepinn på hvor mye Google kan tjene på anlegget i Skien. Verdiskapi­nga kommer til å bli kanalisert til Bermuda slik Google pleier å gjøre det. Skatteinnt­ekten blir helt marginal. Kommunen har også fjernet eiendomssk­att for tomta, regjeringa har fjerna maskinskat­ten og Google kommer til å få strøm med redusert elavgift, sa Mathisen, som likevel stemte for avtalen.

Økonomiske effekter

– Det er jo slik at mulig utbygging på Site Gromstul har vi hatt til behandling da vi vedtok regulering­splanen. Det er det viktigste vedtaket som er gjort så langt, minnet Jan Terje Olsen (H) om. Han mente at det ikke var unaturlig med utbyggings­avtale i en så stor regulering­ssak.

– Vi skal ut med noen penger, men det er også slik at selv om man er fritatt for eiendomssk­att på de maskinene som skal installere­s der oppe, så vil det faktisk komme en del eiendomssk­att på tomt og bygninger, som man ikke er fritatt for. De økonomiske effektene for kommunen vil i det lange løp vaere ganske positive, i tillegg til sysselsett­ingseffekt­en som vi håper kommer, sa Olsen.

Ringvirkni­nger allerede

– Jeg vil komme med skryt til administra­sjonen for å ha gjort et solid stykke håndverk. Det er ingen hvem som helst som er samarbeids­parten her, det er et av verdens største selskaper. Vi ser allerede en del ringvirkni­nger, som at Statnett investerer store beløp og bruker lokale selskaper. I disse tider er det kjaerkomme­n aktivitet. Det er jo bare å krysse fingrene og håpe at det fortsetter. Jeg har veldig tro på at det kan gi både arbeidspla­sser, og positiv aktivitet for kommunen vår. Heia, heia, sier jeg,ogsåerjego­gsåenigiat­en også må stille konstrukti­ve og kritiske spørsmål i prosessen videre, sa ordfører Hedda Foss Five (Ap) før utbyggings­avtalen ble enstemmig vedtatt.

Kostnadene for Skien

Avtalen forplikter Skien kommune til å betale 11,5 millioner til vann, avløp og to veikryss. I avtalen lover kommunen at det offentlige skal sørge for å oppfylle et «rekkefølge­krav» om gangvei langs en del av Hoppestadv­egen.

Etter det Varden har inntrykk av, håper politikern­e å få fylkeskomm­unen til å betale hele eller deler av gangveien, som har en cirkapris på 30 millioner kroner.

 ??  ??
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? GROMSTUL: Datasenter­tomta er foreløpig ikke bebygd. Torsdag vedtok bystyret en utbyggings­avtale med Google, som ennå ikke bestemt seg for å bygge.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD GROMSTUL: Datasenter­tomta er foreløpig ikke bebygd. Torsdag vedtok bystyret en utbyggings­avtale med Google, som ennå ikke bestemt seg for å bygge.
 ?? JAN BJØRN TARANRØD FOTO: ?? 16 MILLIARDER: Partileder Rune Mathisen i Rødt har regnet ut hvor mye hvert av Googles datasentre tjener: 16 milliarder kroner.
JAN BJØRN TARANRØD FOTO: 16 MILLIARDER: Partileder Rune Mathisen i Rødt har regnet ut hvor mye hvert av Googles datasentre tjener: 16 milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway