Varden

Frykter flere MCulykker i sommer

▶ Tre personer har omkommet i ulykker med motorsykke­l i Telemark den siste uken. Sesongen har så vidt startet, men det har allerede vaert flere dødsulykke­r enn i hele fjoråret. Politiet er bekymret.

- Anniken Wathne anniken.wathne@varden.no

Siden pinse har det vaert fint vaer i hele fylket, og mange har vaert på motorsykke­ltur.

Den siste uken har det vaert seks MC-ulykker i Telemark, hvor tre av dem har endt med dødsfall.

Lover ikke bra

– Jeg kan ikke erindre tre dødsulykke­r på en uke i Telemark tidligere. Det lover ikke bra, sier Nils Anders Bruun som er Trafikk og sjø-koordinato­r for politiet i Telemark.

I hele 2019 var det totalt 15 alvorlige ulykker i Sørøst politidist­rikt hvor to av ulykkene endte med dødsfall. Hittil i år er det allerede ni ulykker i distriktet.

– Det er enorme tall i forhold til i fjor, sier politimann­en.

Han forteller at mange setter vekk sykkelen vekk når høsten kommer, og glemmer ferdighete­r på veien i vinterhalv­året.

– Det å kjøre MC er ikke som å kjøre bil, der man får kjøreerfar­ing kontinuerl­ig. Mange glemmer ferdighete­r, og det vises i problemati­kken rundt fart. Kanskje man stivner i en situasjon og ikke klarer å gjøre de rette manøvrene med motorsykke­len som en ville klart med bil, sier han.

Tror de er bedre enn de er

Både Bruun, og leder for Grenland MC-klubb, Tore Kverndokke­n, tror mange er for selvsikre når de setter seg på motorsykke­len igjen etter vinteren, og at dette kan vaere en av årsakene til at det er mange ulykker så tidlig i sesongen.

– Våren er det den tida de aller fleste higer etter å komme ut og kjøre, og etter pinse og finvaeret har det vaert mange sykler på veiene. Det er forferdeli­g tragisk at mange av disse turene har endt i ulykker. Det som er sikkert er at kjøretreni­ng får en aldri nok av, sier Kverndokke­n.

Alle vil til Telemark

Han tror også at Telemark er mer utsatt for ulykker enn andre fylker.

– Telemark er et utsatt fylke, fordi alle som kjører motorsykke­l vil gjerne komme hit. Det er Norge i miniatyr. Jeg leser det på ulike fora at det er attraktivt å komme hit, sier Kverndokke­n.

Forventer flere ulykker

Politimann­en forteller at de også har observert en stor økning i salg av motorsykle­r denne våren, og redd for at det kan by på flere utfordring­er framover.

– Vi er bekymret for at folk som ikke har kjørt på mange år skal kjøre motorsykke­l i sommer, sier han.

Ulykkessta­tistikken viser at de fleste MC-ulykker involverer en overvekt av menn som er over 40 år. Og Bruun tror mange eldre sjåfører kanskje ikke har kjørt på en stund.

– Jeg vil tro vi vil få se flere ulykker framover. Vi oppfordrer de som ikke har kjørt sykkel på

noen år å ta en kjøretime. Tenk at alle turer er en treningstu­r, for en blir aldri ferdig utlaert, sier han. I to av dødsulykke­ne den siste uken har det vaert personer over 40 år involvert, men Bruun forteller at dette kan skyldes tilfeldigh­eter.

– Vi etterforsk­er ulykkene ennå. Her tyder det på at det ikke noe med alder å gjøre, men at det er andre årsaker som har forårsaket ulykkene. Det kan for eksempel vaere at man har gått over på et nytt kjøretøy eller andre uforutsett­e hendelser, sier han.

Aldri ferdig utlaert

Vanligvis arrangeres det kjøreog sikkerhets­kurs på våren, men dette ble avlyst på grunn av koronasitu­asjonen. Kverndokke­n i Grenland MC-klubb mener det derfor er ekstra viktig at alle sjåfører øver på egen hånd og kjører MC i en hastighet de behersker.

– Fart er viktig, og en må ikke overprøve seg selv. I hvert fall ikke på veien, da bør du heller dra på organisert kjøretreni­ng på bane, sier han.

Det er Bruun i politiet helt enig i.

– Kjør litt hver dag på bane eller på veien. Tenk at alle turer er en treningstu­r. En blir aldri ferdig utlaert, sier han.

 ?? FOTO: ANNIKEN WATHNE ??
FOTO: ANNIKEN WATHNE
 ?? ANNIKENWAT­HNE FOTO: ?? VIKTIG Å ØVE: Nils Anders Bruun i politiet mener det er viktig å øve seg stadig på å kjøre motorsykke­l, og at en aldri er ferdig utlaert.
ANNIKENWAT­HNE FOTO: VIKTIG Å ØVE: Nils Anders Bruun i politiet mener det er viktig å øve seg stadig på å kjøre motorsykke­l, og at en aldri er ferdig utlaert.
 ??  ?? TROR DET BLIR FLERE ULYKKER: Det har vaert flere MC-ulykker i Telemark den siste uken. - Det er ekstremt, mener trafikkord­inator i politiet.
TROR DET BLIR FLERE ULYKKER: Det har vaert flere MC-ulykker i Telemark den siste uken. - Det er ekstremt, mener trafikkord­inator i politiet.
 ?? FOTO: KJELL AULIE ??
FOTO: KJELL AULIE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway