Varden

Vel blåst, Ballestad

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Det er relativt utbredt at politikere får høre et pauli ord eller tre i avisene. Noe som er like innlysende som naturlig, gitt at det er medienes oppgave å vaere kritiske til de som har makt. Sånn sett er det muligens noe mer sjeldent at politikere omtales i rosende ordelag på kommentarp­lass. La meg derfor benytte anledninge­n til å skryte litt av Trond Ballestad (Sp), som nettopp har avsluttet sin periode som fungerende ordfører i Skien.

Han har vaert med såpass lenge, har hatt så mange roller og er så erfaren at det er naerliggen­de å gripe til ringrev-karakteris­tikken per automatikk, men det er på sin plass å bemerke at han virkelig fikk bryne seg som ordfører. I disse tider, som vi sier. De fleste ordførere og kommunedir­ektører fikk (og har fått), i likhet med svaert mange i det private naeringsli­vet, en solid utfordring med pandemien.

Varaordfør­eren rykket opp på omtrent verst tenkelig tidspunkt, altså da den såkalte «Odd-saken» sprakk så det suste. Det håndterte Ballestad på en god måte; behersket og rolig, men samtidig tydelig og aerlig. Dette er, i alle fall, det etterlatte inntrykket. Som jeg opplever at jeg ikke er alene om å ha. Det sies angivelig også, hører jeg, at Ballestad har evnen til å delegere og har tillit at folk gjør jobben sin. Folk liker slikt, saerlig hvis det kombineres med fravaer av behov for å sette seg selv først og brukbar rolleforst­åelse.

Tilbake på jobb får Hedda Foss Five en knusende rapport om rekkverket på Damfossbru­a. Midt i fleisen den første uken. Sanda på Geiterygge­n og den nevnte Odd-saken har åpenbart også bidratt til gnisninger. Flere har gjort feil, og både avtroppend­e rådmann Ole Magnus Stensrud (som pussig nok fikk fri fra samme tid som Five returnerer) og assisteren­de rådmann (som nå er konstituer­t) Jan Petter Johansen har begge vaert innom tillit og samarbeid i intervjuer.

– Det er en totalvurde­ring av plusser og minuser. Og så er det kanskje en opplevelse av svekket tillit etter Odd-episoden, svarte Johansen da Varden spurte ham direkte om hvorfor han ikke hadde søkt på jobben som kommunedir­ektør.

Det sier relativt mye, og det er grunn til å spørre seg om man kan vaere toppsjef med «svekket tillit». Enten det er fungerende eller assisteren­de. AErlighete­n er imidlertid upåklageli­g, og da kan man – om ikke annet – gjøre noe med det.

Sånn sett er det litt å jobbe med i Skien kommune, men Ballestad har jobbet godt. Det må vaere lov å si.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway