Varden

Trodde de kunne sette i gang

Ordføreren skylder på vegvesenet, men de mener de hadde fått klarsignal fra kommunen om å sette i gang arbeid på Damfossbru­a.

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

En e-post om å sette Damfossbru­a ut på anbud, ble av veivesenet tolket som at nå kunne de begynne å fikse nytt rekkverk.

En fersk 50-siders rapport konkludere­r med at det er gjort flere feil av Skien kommune underveis i saksbehand­lingen i forbindels­e med utbedringe­r av rekkverket på Damfossbru­a. Ordfører Hedda Foss Five trekkes fram fordi hun ikke har fulgt etablert praksis på hvordan enkeltsake­r skal følges opp.

Tar selvkritik­k

Ordføreren, som nettopp er tilbake etter mammapermi­sjon, tar selvkritik­k på at hun ikke har informert godt nok om saken.

Foss Five gikk høsten 2017 ut og krevde at rekkverket på brua måtte heves etter at det var en dødsulykke der. I rapporten står det at responsen fra veivesenet var noe lunken på det tidspunkte­t. Senere ble det holdt et møte med blant annet henne, veivesenet og en saksbehand­ler fra administra­sjonen.

– Jeg tar selvkritik­k på det som kommer fram i rapporten. Jeg burde i alle fall informert bystyret om at jeg hadde kontakt med veivesenet, sier Hedda Foss Five.

Hovedprobl­emet

Nå, tre år etter at saken ble satt i gang, er rekkverket på plass. Men saken er ikke ferdig.

Skien kommune mener at veivesenet har satt i gang uten at de har sagt at det er greit, og at de er enige om hvordan regninga mellom kommunen og fylkeskomm­unen skal fordeles. Foreløpig sluttsum antas å vaere rundt fire millioner kroner.

– Det er nettopp det som er hovedprobl­emet her. Hvordan kan veivesenet sette i gang med et arbeid til flere millioner når det ikke er noen avtale om hvordan jobben skal finansiere­s, spør ordføreren.

Rapporten gir ikke noe svar på det. I slike revisjoner er det vanlig at man kommer med anbefaling­er i sakens anledning.

Det gjøres ikke her. «Siden saken om inngåelse av avtale med fylkeskomm­unen og eventuelt økonomisk bidrag til utbedringe­r av Damfossbru­a ikke er ferdig behandlet, gir vi ikke anbefaling­er i saken», skriver revisjonen.

Seksjonsle­der i veivesenet, Eivind Gurholt, mener de hadde god grunn til å sette i gang med arbeidet. Han baserer det på en e-post som ble sendt fra saksbehand­leren i Skien kommune der det står «Jeg viser til telefonsam­tale i dag, og ber om at arbeidene sendes ut på anbud snarest mulig.»

Aksept

– Men er «sendes ut på anbud» det samme som «sett i gang»?

– Det er det springende punktet her. Vi mente vi hadde en forståelse at vi kunne gå i gang. Da vi fikk den beskjeden så tolket vi det dithen at vi hadde aksept for å sette i gang med prosjektet. Det var startskudd­et for oss, sier Gurholt.

Hedda Foss Five sier hun er åpen for å finne en løsning på hvordan regninga skal fordeles.

– Vi må jo se på hva vi har fått igjen. Dette er jo et positivt og sikkert tiltak som er utført, sier hun.

– Du hadde blitt spist levende om du hadde sagt noe slikt i en forhandlin­gssituasjo­n?

– Nå er det ikke jeg som skal forhandle om dette, men jeg håper vi finner en minnelig løsning, sier Skiensordf­øreren.

Rapporten skal behandles i kontrollut­valget i Skien fredag om en uke.

 ??  ?? KRITIKK: Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap), sier hun tar selvkritik­k på at hun ikke har informert godt nok rundtarbei­det med å fikse rekkverket på Damfossbru­a. Men samtidig så lurer hun på hvordan veivesenet kan sette i gang med en jobb uten at det ligger noen avtale om finansieri­ng.
KRITIKK: Ordfører i Skien, Hedda Foss Five (Ap), sier hun tar selvkritik­k på at hun ikke har informert godt nok rundtarbei­det med å fikse rekkverket på Damfossbru­a. Men samtidig så lurer hun på hvordan veivesenet kan sette i gang med en jobb uten at det ligger noen avtale om finansieri­ng.
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? NYTT REKKVERK: Det nye rekkverket på Damfossbru­a er ventet å få en pris på drøye fire millioner kroner. Men hvordan regninga skal fordeles er ikke avklart.
FOTO: FREDRIK NORDAHL NYTT REKKVERK: Det nye rekkverket på Damfossbru­a er ventet å få en pris på drøye fire millioner kroner. Men hvordan regninga skal fordeles er ikke avklart.
 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ??
FOTO: FREDRIK NORDAHL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway