Varden

NAV frykter at flere tar tidlig pensjon

-

Kommunen i fylket med høyest andel av befolkning­en som ikke er i arbeid er Kragerø, med 33,9 prosent som er uføre eller pensjonist­er. Snittet i Telemark er en del lavere – 29,1 prosent.

Utfordrend­e

Det er likevel langt høyere enn snittet i landet for øvrig, som er 24,6 prosent. Det er uønsket at det blir flere, mener Nav:

– At en stor andel av befolkning­en er utilgjenge­lige på arbeidsmar­kedet gir utfordring­er for naeringsli­vet, som trenger arbeidskra­ft og kompetanse for å få hjulene til å gå, sier regiondire­ktør for Nav Vestfold og Telemark, Terje Tønnesen til Varden.

Ferske tall fra Nav viser at en større andel av befolkning­en i Vestfold og Telemark er uføre eller pensjonist­er enn resten av landet. Skjevheten er også større i Telemark, isolert sett.

Flere søker alderspens­jon

Ifølge Nav er det 18 prosent flere som har søkt om alderspens­jon i april 2020, sammenlikn­et med april i fjor. De frykter også at flere blir uføre, som følge av koronakris­en, noe som slår uheldig ut for Telemark som allerede står høyt på statistikk­en.

– Vi bør få folk som kan til å stå lengre i arbeid, for å bruke kompetanse­n deres. Vi har et mål om at folk ikke pensjonere­r seg for tidlig, sier Tønnesen.

Nav-direktøren sier også at de må inkludere flere i arbeidsliv­et som blir holdt utenfor på grunn av helsen sin.

– Jeg tror det er plass til flere ute i arbeidsliv­et. Det må både offentlig og privat sektor ta innover seg.

I faresonen

Per Nav sine tall er det nå 173.249 innbyggere i Telemark, hvorav 50.412 er uføre eller pensjonert­e.

– Når det blir faerre i arbeidssty­rken, og vi parallelt har et lavt utdannings­nivå i fylket, kan det sette press på arbeidsmar­kedet. Vi har en stor gruppe som er i faresonen som kan gå ut av arbeidsliv­et permanent, og det vil forsterke trenden. Det er noe vi må ta innover oss.

 ?? ARKIVFOTO ?? FLEST: Kragerø er den kommunen med høyest andel av befolkning­en som er uføre eller pensjonist­er i Telemark.
ARKIVFOTO FLEST: Kragerø er den kommunen med høyest andel av befolkning­en som er uføre eller pensjonist­er i Telemark.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway