Varden

Nesten en million faerre passeringe­r

Bommene i Grenland hadde nesten en million faerre passeringe­r i mars, april og mai.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Hjemmekont­or og en rekke stengte tilbud gjorde at flere doninger enn normalt ble stående i garasjen.

Vegfinans kan melde om totalt 930.777 faerre bompasseri­nger i mars, april og mai, sammenlign­et med tilsvarend­e vårmåneder i fjor.

Sparebluss

Det ble tråkket på bremsen 12. mars. Trafikken gikk på sparebluss i de neste ukene.

I slutten av april og i mai var det flere som la ut på veiene igjen, og nå i juni er antall biler på veiene omtrent som før koronakris­en.

9,7 mill. millioner mindre

En bompasseri­ng gir i snitt 10 kroner i kassa. Tallet er såpass lavt på grunn av timeregele­n og diverse rabattordn­inger. Det betyr at Bypakka har fått 9,7 millioner faerre kroner i kassa disse tre månedene. Men det igjen tilsvarer ikke mer en halv måned med normal innkreving.

– Beregninge­ne av inntektene er robuste, så dette vil ikke få noen store konsekvens­er, sier prosjektle­der Olav Risholt i Bypakke Grenland.

Det var størst nedgang i mars og april. Da stupte trafikken gjennom bommene med rundt 350.000 passeringe­r i hver av månedene. Det tilsvarer en nedgang på cirka 17 prosent. I mai var nedturen på rundt 10 prosent.

Maks to milliarder

Bypakke Grenland har fått lov av Stortinget til å lette bilistene for maks to milliarder kroner, basert på kroneverdi­en i 2014.

Av dette går 1,38 milliarder direkte til prosjekter. Resten er penger som kan brukes på drift av bomstasjon­er, innkreving og renter. Kostnadene ved innkreving er imidlertid mye lavere enn budsjetter­t, slik at bilistene totalt sett slipper billigere unna.

Det er også ventet at bommene kan demonteres før tida, dersom da ikke innkreving­en fortsetter for å finansiere nye prosjekter i en byvekstavt­ale som kommunene skal forhandle om.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? FAERRE BILER: Det var mindre travelt i bommene, blant annet her på Borgestads­letta.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M FAERRE BILER: Det var mindre travelt i bommene, blant annet her på Borgestads­letta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway