Varden

– Litt overras ket allerede

Arkeologen­e er positivt overrasket over antall steinøkser som er funnet allerede i startfasen for de arkeologis­ke utgravinge­ne i Langangen i området for nye E18 gjennom Porsgrunn.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Samme morgen som Varden besøkte utgravings­området ved Sundsåsen, hadde arkeolog

Kjersti Vaege registrert bergartsøk­s eller meisel nummer åtte så langt. De fleste av disse steinalder­redskapene kom for dagen rundt 5 cm ned i jorden allerede mens gravemaski­nene flerret av torvlaget i den sørvendte lia mot Langangsfj­orden, for å gjøre bakken klar til systematis­ke undersøkel­ser.

Myemeriven­te

– Vi ble litt overrasket over å finne så mange flotte funn helt i oppstarten. Vi tar det som en bekreftels­e på at undersøkel­sene her vil gi interessan­te resultater. Øks har vaert et viktig redskap til dagligdags­e gjøremål for dem som oppholdt seg her, sier arkeolog Gaute Reitan.

Sammen med Tina Jensen Granados er han utgravings­leder for et team på i øyeblikket totalt elleve ansatte fra Kulturhist­orisk museum,

Universite­tet i Oslo.

De pålagte arkeologis­ke undersøkel­sene fortsetter ut august. Anleggsarb­eidet for strekninge­n E18 Langangen – Rugtvedt skal etter planen starte i 2021. Seniorrådg­iver teknologi Vivien Aagre og kommunikas­jonsrådgiv­er Imi Vegge i Nye Veier hadde også tatt turen til Langangen tirsdag for å se arkeologen­e i sving. Konkurrans­en om veioppdrag­et pågår nå, i september leveres tilbudene og innen jul skal kontrakten signeres.

Blåfjell1,2,3og4

Siden 11. mai har arkeologen­e vaert i gang med å rigge seg til i dalsøkket ved Sundsåsen med god utsikt til Langangenb­rua. Som vanlig er det på oppdrag av Riksantikv­aren gjort arkeologis­ke forundersø­kelser i tiltaksomr­ådet. På grunnlag av regis

treringen fra fylkeskomm­unens arkeologer er det blinket ut en håndfull lokalitete­r innenfor det endelige trasévalge­t og som skal undersøkes naermere i sommer. Fire av disse er navnet av arkeologen­e etter en liten kolle i naerheten, i sørenden av Sundsåsen, som heter Blåfjell på kartet.

– Nedover lia her ligger det fire boplasser som i ulike deler av eldre steinalder har ligget ved sjøkanten, mellom ca. 8000 og 5500 f.Kr., beretter Reitan. Etter hvert som landet hevet seg etter istiden, har menneskene fulgt etter strandlinj­en når den har blitt lavere. De en gang sjønaere Blåfjell-lokalitete­ne befinner seg i dag fra om lag 40 til 60 meter over havet.

Langangens spesielle posisjon

– Denne sørlige enden av Sundsåsen var ei øy gjennom hele eldre steinalder. Her var det nok et rikt fiske. Her kunne menneskene sanke og jakte, sikkert også på småhval. Langangsfj­orden var jo bredere enn nå, men fjordarmen var fortsatt trang og omgitt av bratte lier. Ulikhetene som vi forventer å se i gjenstands­materialet fra de fire lokalitete­ne, kan vaere representa­tivt for utviklinge­n gjennom denne perioden på hele Østlandet, beretter utgravings­lederne.

Reitan påpeker at Langangsfj­orden styrker sin spesiell posisjon når det gjelder utforsking­en av vår eldste historie.

– Denne fjordarmen blir helt usedvanlig godt undersøkt. En svaert stor del av kunnskapen vi har om steinalder­en på Østlandet stammer herfra. Og jo mer en vet, jo bedre spørsmål kan en stille for mer interessan­t svar, fortsetter Reitan.

Hvor mange mennesker som kan ha holdt til på boplassene som nå undersøkes, gjenstår å svare på.

Det kan ha vaert små familieenh­eter, er det naermeste utgravings­lederne kan si så langt.

Velbrukt slipeplate

Opp av en kasse med sirlig merkede plastposer henter arkeolog Kjersti Vaege et fint funn fra; en trinnmeise­l, en mindre øksevarian­t som har sittet på et skaft for minst 7500 år siden.

En større pose inneholder en naer kvadratisk slipeplate av sandstein.

Den er litt konkav på begge sider, et verktøy en mesterhånd­verker langt tilbake i tid har brukt til å slipe opp sløve egger.

 ??  ?? ELDGAMMEL REDSKAP: Denne bergartøks­a eller meiselen ble funnet i feltområde­t tirsdag, det åttende funnet etter bare tre uker.
ELDGAMMEL REDSKAP: Denne bergartøks­a eller meiselen ble funnet i feltområde­t tirsdag, det åttende funnet etter bare tre uker.
 ??  ?? MED NYE VEIER: Utgravings­lederne Gaute Reitan (f.v.) og Tina Jensen Granados sammen med Nye Veiers Imi Vegge og Vivien Aagre øverst i dalsøkket ved Sundsåsen i Langangen.
MED NYE VEIER: Utgravings­lederne Gaute Reitan (f.v.) og Tina Jensen Granados sammen med Nye Veiers Imi Vegge og Vivien Aagre øverst i dalsøkket ved Sundsåsen i Langangen.
 ??  ?? GRAVER: Med god utsikt til Langangenb­rua undersøker arkeologen­e spor etter bosetting i steinalder­en i området hvor nye E18-trasé gjennom Porsgrunn skal gå.
GRAVER: Med god utsikt til Langangenb­rua undersøker arkeologen­e spor etter bosetting i steinalder­en i området hvor nye E18-trasé gjennom Porsgrunn skal gå.
 ??  ?? VASKER: Arkeolog Kjersti Vaege (foran) og arkeolog og assisteren­de feltleder Annette Strandli vasker jord i store såld etter mulige funn.
VASKER: Arkeolog Kjersti Vaege (foran) og arkeolog og assisteren­de feltleder Annette Strandli vasker jord i store såld etter mulige funn.
 ??  ?? FUNN: Utgravings­leder Guate Reitan med steinalder­meisel og slipeplate funnet i Langangen de siste dagene.
FUNN: Utgravings­leder Guate Reitan med steinalder­meisel og slipeplate funnet i Langangen de siste dagene.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway