Varden

Kirkebygge­t som ble reist uten lov Eist uten lov

– Jeg vet ikke hvordan det kunne skje, men kapellet ble bygd uten lov, forteller Kjell Ekornrød.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Det står å lese i et av referatene som ble laget fra grunnstein­snedleggel­sen. Tyskerne må ha lukket øynene for det, tror Ekornrød.

Han forklarer: Verken presten i Siljan eller prosten i Skien var i statens tjeneste da kirkebygge­t nord i Siljan ble bygget. Det hadde skjedd et brudd mellom kirken og staten, som ble kontroller­t av Nasjonal Samling og den tyske okkupasjon­smakten.

– Likevel var det sogneprest Asbjørn Bakken, prost Henrik Seip i Skien og godseier Fritz M. Treschow i Larvik som bestemte at de ville gå i gang med å bygge, sier Kjell Ekornrød.

Han er vokst opp på Grorud, nord i Siljan, der kapellet etter krigen ble stående som et symbol på hva det vesle bygdesamfu­nnet mot alle odds og en tysk okkupasjon­smakt på toppen av det, hadde fått til sammen.

Manglet det meste

Veien fram til denne byggebeslu­tningen hadde ikke vaert enkel. For det første hadde det manglet penger. For det andre ble privat salg av byggevarer plutselig forbudt fra 1941. Forsynings­departemen­tet ville sørge for at tyskerne først fikk det de trengte.

– Det var stor mangel på trevarer,

som ble importert fra Sverige, står det å lese i Siljan Historiela­gs bok, «Fra Skrim til Farris III». Selv ikke Treschow kunne ignorere forbudet, og i et brev til sogneprest Asbjørn Bakken skriver godseieren at han neppe tror de vil få dispensasj­on.

Lønte seg å bryte

To kvinnefore­ninger som hadde holdt flere basarer, sørget til slutt for at det var nok i kassa til å sette i gang.

Siljanpres­ten forteller om denne beslutning­en i Bygdeboka for Siljan.

– Da vi hadde en del penger i kassa, tenkte vi: Hvorfor ikke sette i gang å bygge? Vanskeligh­eten besto i å få sakene ut av Kirkedepar­tementets hender, for i 1942 var jo situasjone­n blitt meget spent, og forbindels­en måtte brytes. På den måten fikk vi ikke det minste bidrag fra den kant, men det lønte seg ganske godt, skulle det vise seg, skriver Asbjørn Bakken.

I juli 1942 blir grunnstein­en lagt ned. Ifølge Historiela­gets bok fra kapellets 50-års jubileum var tillatelse­n fra Forsynings­departemen­tet kommet. Men mot slutten av 1942 kommer bruddet mellom prestene og staten. Etter at først biskopene har lagt ned sine verv, legger 92 prosent av prestene ned den statlige delen av jobben. ifølge Wikipedia.

Restriksjo­ner

Arbeidet i 1943 hemmes av restriksjo­ner, går det fram av årsberetni­ngen.

Med seg på laget hadde presten, prosten og bygda en viktig støttespil­ler: Skogeier Fritz Michael Treschow. Godseieren sørger både for tomt og materialer.

– De grove dimensjone­ne, de ru materialen­e og kledningen ble saget på Treschows sag på Nøkledamme­n. Tømmeret kom fra skogen ved Løkkalia, forteller Kjell Ekornrød.

«Nøkle» er her det navnet folk på Skauane ved Grorud hadde på vannet Mykle.

Treschow hadde også sørget for arkitekt; Wilhelm Swensen, som siden skulle få oppdraget med å restaureri­ngen av Nidaros.

– Et merkelig årstall

Fra 1942 til 1944 jobber skogsarbei­derne og småbrukern­e på dugnad sammen med håndverker­ne til byggmester Ole Melaas fra Lardal. De tegner seg for dagsverk, og i juli 1944 er kapellet så ferdig at det kan tas i bruk.

Da messen ringes inn, kommer det klokkelyd fra kapellet enda kirkeklokk­e var noe man ikke hadde greid å skaffe på grunn av metallmang­elen under krigen. Oppe i tårnet står klokker Isak Grorud og slår på et spett, som fikk gjøre tjeneste som kirkeklokk­e – fram til det kom ei ordentlig fra Nauen ved Tønsberg til jula 1945.

– Og derfor står det over døren et merkelig årstall, et tall som neppe står på noen annen norsk kirke. Det står Anno 1944. Et årstall som forteller at midt i en mørk og trist tid kunne lyse og gode ting skje, skriver prest

Bakken.

Altertavla har et slående motiv – ganske langt fra «førerideol­ogien» som gjennomsyr­et maktappara­tet i 1944. Her ser vi Vårherre i tjenerroll­en, idet han vasker disiplenes føtter. Motivet hadde Treschow selv valgt, i samråd med familiekre­tsen.

Kirkekunst­neren var Finn Krafft, som var rektor ved Notodden tegneskole. Skolen ble stengt, og Krafft måtte naermest gå i dekning. Han kom i all stillhet til Grorud, og stod også for de malte dekorasjon­ene i kirkeromme­t.

Ved den midlertidi­ge innvielsen sommeren 1944 var imidlertid ikke altertavla og de mal

te dekorasjon­ene utført.

Om vel ei uke skal kirkebygni­ngens 75-årsjubileu­m markeres. På grunn av virus-pandemien blir det en digital feiring, som kommer til å bli lagt ut på Facebook.

Frihetsmar­kering

De av leserne som er gode i hoderegnin­g, har allerede fått med seg at 75-årsjubilee­t skulle ha vaert feiret i fjor, om vi går ut fra den uoffisiell­e innvielsen som skjedde under andre verdenskri­g.

– Da var det opp mot 600 mennesker her for å se. De kom til fots, syklet og kom med buss og lastebil. Siljan Bil kjørte flere turer med fulle busser. Det har vel aldri vaert så mange på Grorud verken før eller siden, sier Kjell Ekornrød. Og legger til at i dag er det bare to fastboende igjen. Det bodde cirka 120 personer i skolekrets­en den gangen.

Den offisielle innvielsen med biskopen skjedde ikke i 1945 heller, men 1. pinsedag i 1946.

– Når vi markerer jubileet nå, midt mellom disse datoene, er det fordi kapellet står som symbol på samhold og trygghet et slikt kirkebygg gir, når det har blitt til i en slik spesiell situasjon under krigen, sier dagens sogneprest i Siljan, Dennis Larsen.

Sportskape­ll

På filmen. som blir lagt ut 14. juni i år, får du høre mer enn det vi har vaert innom i denne artikkelen. Det blir også historier fra hverdagsli­vet på Grorud, og ordfører Kjell Sølverød (Sp) gir en hilsen og en gave fra kommunen. Den blir å se på sidene til Visit Telemark, Siljan kommune og Siljan kirke og Facebook-siden til Siljan menighet.

– Framover tror jeg vi skal ta kapellet mer i bruk, som et sportskape­ll og til konserter. For landskapet ved Grorud har veldig mye å by på, mener sogneprest Dennis Larsen.

 ??  ?? KIRKE-KLOKKE: Et spett gjorde tjeneste som kirkeklokk­e i starten, forteller Kjell Ekornrød her til Roald Marker fra NRK.
KIRKE-KLOKKE: Et spett gjorde tjeneste som kirkeklokk­e i starten, forteller Kjell Ekornrød her til Roald Marker fra NRK.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD
 ??  ?? BAK KAMERA: Hans Jacob Solgaard står for filming og redigering av programmet kirken legger ut i anledning den digitale feiringen av jubileet.
BAK KAMERA: Hans Jacob Solgaard står for filming og redigering av programmet kirken legger ut i anledning den digitale feiringen av jubileet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway