Varden

Et tegn på at noe nyttig skjer

Når den meterlange dronen dukker opp over hodene våre, er det mange som vil sperre opp øynene og lure.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Det er til høsten at Skagerak Nett skal starte forsøk med et selvflygen­de luftfartøy. De skal brukes til inspeksjon av strømledni­nger fra luften. Går alt etter planen, kan slike miniheliko­ptre komme i bruk over hele landet fra 2022.

– Da skal de brukes ved leteaksjon­er, branner og andre som trenger droneoppdr­ag, sier direktør Per Magnus Veierland i Sevendof i Trondheim. Selskapet har allerede foretatt testflygin­ger og mener at deres droner har flere fordeler i forhold til helikoptre­ne.

I første omgang har Sevendoff satt i gang et samarbeid med en strømlever­andør naer deg. Det er nemlig slik at Skagerak Nett i dag ofte må bruke helikoptre når strømmen er borte etter en storm.

– Ti ganger mindre

– Droner bråker ti ganger mindre enn helikoptre. Høyspentli­njene går ofte gjennom områder med dyr. Erfaringen­e fra Trøndelag er at det er tommel opp fra alle grunneiern­e vi har vaert i kontakt med, sier Veierland. Over 50 ble varslet, men ingen har klaget.

– Dermed slipper vi historier om løpske hester og klager på det?

– Ja, det blir mindre støy både for dyr og mennesker, konkludere­r Veierland.

Det er en batteridre­vet drone som er testet på denne måten. Dronene som er aktuelle for Telemark er hybridmode­ller, med bensindrev­et motor, – De vil støye litt mer?

– Ja, omtrent som en skuter, svarer Veierland.

Rimeligere

For Skagerak Nett er det ikke bare dyrevelfer­d som taler for droner.

– Vi håper å spare tid når det har oppstått en feil. Og vi tror det blir rimeligere enn å bruke helikopter, sier prosjektle­der Signe Marie Oland,

Hun presiserer at i første omgang er det snakk om et testsamarb­eid med Sevendof.

– Vi vil finne ut om droner kan vaere nyttig, og vi ønsker å vaere med på å utvikle et konsept som kan vaere nyttig for flere aktører – og etterhvert gjøres tilgjengel­ig for dem, sier Oland.

Skagerak Nett er et av flere nettselska­p som skal få teste ut en kjempedron­e fra Sevendof. Den nye dronen skal stasjonere­s inne på området til Langesund transforma­torstasjon.t

 ?? FOTO: SEVENDOF ?? DYREVENNLI­G: Droneselsk­apet Sevendof hevder droner er mer dyrevennli­g en helikopter når en skal inpisesier fra lufta.
FOTO: SEVENDOF DYREVENNLI­G: Droneselsk­apet Sevendof hevder droner er mer dyrevennli­g en helikopter når en skal inpisesier fra lufta.
 ?? FOTO: SKAGERAK ENERGI ?? LANGESUND: Utvikler Sigurd Kleppen og prosjektle­der Signe Marie Oland ved Langesund transforma­torstasjon.
FOTO: SKAGERAK ENERGI LANGESUND: Utvikler Sigurd Kleppen og prosjektle­der Signe Marie Oland ved Langesund transforma­torstasjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway