Varden

Frykter naturperle­n skal forringes

En anleggsvei og ei utlastings­kai i ett av Grenlands fineste turområder. Herøya Fellesforu­m frykter en kraftig verdiforri­ngelse av en naturperle.

- ragnhild.johansen@varden.no ▶

Neste år starter byggingen av nye E18 fra Langangen til Rugtvedt. De store tunnelene gir Nye

Veier mellom 1 og 2 millioner kubikk overskudds­masse. Disse vil Nye Veier frakte på lekter til Frier Vest. Herøya Fellesforu­m vil ha ha massene til Gunneklevf­jorden for å gi industripa­rken større plass. Det betyr biltranspo­rt.

Opptatt av klima

Går massene til Bamble må det bygges en 800 meter lang og ti meter bred anleggsvei gjennom et område med et unikt biologisk mangfold med rødlistede vekster, en rik flora av orkideer, kalkhassel­skog av nasjonal verdi og ørret i bekken.

Frierstien og andre stier blir benyttet av turgåere og barnehagen og barneskole­n. I tillegg til anleggsvei­en kommer det en utskipning­skai i Versvika.

Planen har fått Herøya Fellesforu­m og Fellesforu­m for Heistad, Brattås og Skjelsvik til å rope et rungende nei. De to organisasj­onene represente­rer 25 prosent av kommunens befolkning.

Planen kommer opp i utvalget for miljø og byutviklin­g (UMB) til førstegang­sbehandlin­g tirsdag.

Tore Buer i Senterpart­iet sitter i utvalget. Han peker på at steinmasse­ne utgjør over 80.000 lastebiler langs veien i den to og ett halvt år lange anleggsper­ioden. Han syns under tvil at lekter til Stathelle er den beste løsningen.

– Med dumpere halveres antallet lass, sier han, men han er bekymret for naturverdi­ene i området.

Kan ødelegge området

Det 15 mål store jordet til Versvika gård består av god matjord. Planen er å skrape av 30 centimeter som skal tas vare på, før jordet blir til lagringspl­ass for stein.

– Dette kan ødelegge habitatet, mener Fredrik Botnen Nordahl (Rødt), også han utvalgsmed­lem.

Han er også bekymret for ørreten i Versvikbek­ken, men syns alternativ­et med å la lastebilen­e gå på veien er en dårligere løsning.

Vanskelig sak

– Dette er galskap, sier leder av Herøya Fellesforu­m, Jan Hovinbøle.

Døgngjenno­msnittstra­fikken på Herøyavege­n ligger på opp imot 15.000 kjøretøy. Da utgjør ikke 80.000 lastebiler fordelt på to og ett halvt år en stor forverring. Konsekvens­en for friområdet vil vaere mye større, mener han.

Marit Schulstok fra Miljøparti­et de grønne sitter også i UMB. Hun er i likhet med de andre bekymret for konsekvens­ene for friluftsli­vet, jordkvalit­eten og naturverdi­ene.

Hun syns det er positivt at steinen blir gjenbrukt og at det kuttes kraftig på klimagassu­tslipp i forhold til veitrafikk­en. Men konsekvens­ene for naturen og friluftsli­vet er vanskelig.

Velger billig løsning

Gordon Terje Kleppe (KrF) er en av få porsgrunns­politikere fra Herøya, og han har fokus

på befolkning­en i bydelen. Han er vara til utvalget, men saken ender til slutt i bystyret, og der er han en av de 49 representa­ntene som skal avgjøre saken.

Kleppe syns Herøya har fått nok i årenes løp.

– Området rundt Versvika er indrefilet­en i bydelen, ødelegger vi den, får vi iallfall ingen tilflyttin­g hit, sier han. Han mener Nye Veier har valgt den billigste og letteste løsningen og lar Herøyafolk betale med friområdet sitt.

Lover gress på jordet

Jan Hovinbøle i fellesforu­met syns det er mye usikkerhet knyttet til støy og støv. Skjønt han frykter mest at anleggsvei­en og kaia blir stående i påvente av ny riksvei 36. Den er ennå ikke tatt med i dagens NTP (Nasjonal Transportp­lan), men det er et ønske fra vegvesenet å få den inn i neste planperiod­e som går fra 2022 til 2033.

– Nei, vi må stille klare rekkefølge­krav, sier Nordahl. Det er ikke snakk om at dette området skal bli liggende ødelagt i så mange år.

Buer reagerer på at Nye Veier ber om 12 måneder på å rydde opp, når det tar bare 14 dager å rulle ut anleggsvei­en.

– Vi må kreve at det skal vokse gress på jordet igjen, sier Nordahl. Hovinbøle rister på hodet.

– Hvis dere går for denne planen blir det krig, sier han.

Vil ha massene i Gunneklev

– Porsgrunn kommune ønsker at Nye Veier og Herøya Industripa­rk skal komme til enighet slik at disse massene blir benyttet til utfylling i Gunneklevf­jorden, sier rådmann Per Wold.

Han peker på at dette avhenger av en kommersiel­l avtale mellom Herøya Industripa­rk og Nye Veier. Wold avviser at kommunen kan presse partene til enighet.

– Vi oppfordrer til en løsning, og vi vet at det pågår drøftelser mellom partene, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? JORDET: Det 15 mål store jordet som hører til Versvika gård skal omgjøres til lagringspl­ass for stein. Her er Tore Buer (Sp), Nordahl (Rødt) på rundtur i området.
JORDET: Det 15 mål store jordet som hører til Versvika gård skal omgjøres til lagringspl­ass for stein. Her er Tore Buer (Sp), Nordahl (Rødt) på rundtur i området.
 ??  ?? VERSVIKA: Tore Buer (Sp) (t.v.), Marit Schulstok (MDG), Gordon Terje Kleppe (KrF), Jan Hovinbøle (Herøya Fellesforu­m) og Fredrik Botnen Nordahl (Rødt) på rundtur i Versvika.
VERSVIKA: Tore Buer (Sp) (t.v.), Marit Schulstok (MDG), Gordon Terje Kleppe (KrF), Jan Hovinbøle (Herøya Fellesforu­m) og Fredrik Botnen Nordahl (Rødt) på rundtur i Versvika.
 ??  ?? TILBAKEFØR­ING: Politikern­e lover leder for Herøya Fellesforu­m Jan Hovinbøle at det skal vaere gressprodu­ksjon igjen om få år.
TILBAKEFØR­ING: Politikern­e lover leder for Herøya Fellesforu­m Jan Hovinbøle at det skal vaere gressprodu­ksjon igjen om få år.
 ?? FOTO: R AGNHILD JOHANSEN ?? leder for Herøya Fellesforu­m Jan Hovinbøle, Marit Schulstok (MDG), (Rødt) ogGordon Terje Kleppe (KrF) og Fredrik Botnen
FOTO: R AGNHILD JOHANSEN leder for Herøya Fellesforu­m Jan Hovinbøle, Marit Schulstok (MDG), (Rødt) ogGordon Terje Kleppe (KrF) og Fredrik Botnen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway