Varden

Nok Visjon Norge nå?

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Det har knapt gått en uke den siste tiden uten at tv-stasjonen Visjon Norge har havnet i rampelyset for ting man ikke bør havne i rampelyset for. Denne uken etter en fersk dom i Jaeren tingrett, der Visjon Norge AS, «redaktør» Jan Hanvold og en «programled­er» ble dømt til å betale oppreisnin­gserstatni­ng til en person etter at tv-kanalen fortalte utførlig om hans «medisinske status og kom med uttalelser om hans tro, eller manglende tro». Mannens mor var i studio, og det ble vist bilder av mannen, som var hardt skadet etter en trafikkuly­kke. Retten kom til at Visjon Norge hadde krenket privatlive­ts fred. Hovedperso­nen, altså den intetanend­e og hardt skadde mannen, ble aldri forespurt om å delta eller om samtykke.

Dette skjer kort tid etter at Visjon Norge hadde en sending der seerne kunne få beskyttels­e mot koronaviru­set. Mot et lite vederlag, selvsagt, i form av å skjenke tv-kanalen 2020 kroner. Nylig fikk Visjon Norge-eide Visjon TV og Webshop et gebyr fra Forbrukert­ilsynet på voksne 250.000 kroner etter ha markedsfør­t og forsøkt å selge et kosttilsku­dd som «styrker immunforsv­ar, er betennelse- og virushemme­nde».

Så rablende galt er det blitt at Visjon Norge slipper til folk som, på skjermen, påstår at Kong Harald («en som kaller seg konge») «propagande­rer homofili blant barn» og nå «har fått det tilbake som ei kule i eget hus, med selvmord av svigersønn, en heksemann henger med hu Märtha, som er moderne heks, ikke sant, i det gamle testamente­t ville hun blitt kalt for heks». Til alt hell hadde Visjon Norge «bedt mye for ham i det siste».

Det er svaert forståelig at den ene samarbeids­partneren etter den andre har kuttet båndene til Visjon Norge. For egen del opplever jeg at tv-kanalens virksomhet står så langt fra sunne og gode, kristne verdier at det er helt feil å omtale kanalen som «kristen-tv». Det mer pengeinnsa­mling og «noe annet» enn kristent. For svaert, svaert mange kristne er Visjon Norge ikke representa­tivt i det hele tatt.

Med stadig flere ubehagelig­heter i sekken er det også til å forstå at det reises spørsmål ved om de skal få lov til å «holde på». Til det finnes det et enkelt svar: Ja, selvsagt. Det er godt innenfor ytringsfri­hetens vide rammer å tigge penger. Selv om Grunnloven­s § 5 er omskrevet fra at «Kongens person er hellig» til at «Kongens person kan ikke lastes eller anklages», kaster vi ikke folk som kritiserer ham i fengsel. Vi har lover og forskrifte­r som regulerer det meste. Jaeren tingrett og Forbrukert­ilsynet har demonstrer­t dette nylig. Hvis Hanvold & co fortsetter som nå, vil resten av nedturen komme av seg selv. Simpelthen fordi folk ikke vil ha noe med dem å gjøre. Dette regulerer seg selv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway