Varden

Over snittet dårlig til å kjøre bil

- Journalist

Hvis det er folk som er over gjennomsni­ttet, noe de fleste er, må det også vaere noen som er under gjennomsni­ttet. Nødvendigv­is. På gymnaset opererte vi med gjennomsni­ttskarakte­rer, for eksempel. Noen av disse var over gjennomsni­ttet. Men det gjaldt slett ikke alle. Hadde det ikke vaert for de karakteren­e som var under, kunne man livnaert seg på en noe mer sofistiker­t måte enn å sitte her og røre. Man kunne blitt dyrlege, ligningsfu­nksjonaer eller naeringsko­nsulent, til dømes. Folk er veldig opptatt av å vaere over snittet. Det er ikke så rart, med tanke på at det er der de aller fleste befinner seg. Hevder de.

Undertegne­de tilhører de fire her til lands som er under gjennomsni­ttet god til å kjøre bil. I hvert fall føles det sånn når jeg hører andre legge ut om hvor elegant de takler rundkjørin­ger og plutselige høyresving­er. I tillegg får vi høre om alle idiotene som er der ute i trafikken. Spesielt syklister. «Jeg vil anse meg som over gjennomsni­ttet god til å kjøre bil», sier folk. Selv om de ikke alltid benytter seg av vikeplikte­n. Da er det bare for oss under snittet å synke sammen, knuge nevene rundt sertifikat­et, holde på hatten og snike seg ubemerket ut.

For øvrig vil jeg advare mot gjennomsni­ttet for enhver pris. Det heter jo at du ikke bør ligge med beina i en flammende peis samtidig som hodet er i en fryseboks. For det første er det i praksis vanskelig å få til, fordi disse to innretning­ene sjelden er i samme rom. For eksempel vil det gå deg ille rent helsemessi­g, selv om man gjennomsni­ttlig er innafor, og vel så det. Ellers hjelper det lite med generelt høy gjennomsni­ttstempera­tur i juni, dersom det regner i dag. Og det gjør det faktisk akkurat i det man kikker ut av vinduet. Mot normalt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway