Varden

Nå starter prosjekt «Foreldrest­yrke»

Alle foreldrene i to utvalgte naermiljøe­r i Skien er nå invitert med på starten av det nye forebyggen­de prosjektet «Foreldrest­yrke».

-

hver av de to deltakerst­edene, pluss nettsiden foreldrest­yrke. no. Fra sistnevnte side kan man gå videre til en hjelpeside og trykke på «hjelpeknap­p» for temaer som spiseforst­yrrelser, rus og selvmordst­anker – og faktisk få hjelp av en fagperson innen 36 timer. Hjemmeside­n informerer om en rekke temaer knyttet til det å vokse opp.

– Prosjektti­ltakene skal vaere tilgjengel­ig for alle foreldre, uavhengig av om man har utfordring­er med sin ungdom eller ei, understrek­er kommunepsy­kolog Simen Ekelund.

Tror det vil treffe godt

Kommuneove­rlege Anne Gunhild Waagsbø-Kjellsen følger opp slik: – Dette er hodet på spikeren for de utfordring­er Skien har på områder som ensomhet, trygghet i hverdagen og psykiske lidelser. Det er bra å starte med barna og at det skjer der de unge er, i deres eget naermiljø.

På nettsiden Foreldrest­yrke. no kan man nå også melde seg på nettmøter, det første 16. juni med tema «Ungdom og rus», ledet av to fagpersone­r i Skien kommune. Nettmøtene er i utgangspun­ktet åpent for alle foreldre i de to utvalgte naerområde­ne som hører til Klyve Naermiljøs­enter

og IF Herkules. På grunn av koronarest­riksjonene kan ikke dialogmøte­ne med foreldrene inntil videre skje fysisk, men på sosiale medier i form av Zoom-møter.

Bidrar med nettverket

Lise Ripegutu er daglig leder ved Klyve Naermiljøs­enter og selv familieter­apeut og pedagog.

– Utrolig spennende og spesielt at vi får vaere med på dette helt fra starten og kan bidra med vårt nettverk. Dette prosjektet vil vaere nyttig for mange. Jeg håper ikke minst at dette skal bidra til at foreldre tør å snakke mer sammen om problemer og i større grad vaere foreldre sammen, sier hun.

André Martini er styreleder for IF Herkules, som har rundt 2000 medlemmer. – Dette er foreldrene svaert positive til, sier han.

Ut i hele kommunen

«Foreldrest­yrke» er en del av «Rusfritt, robust og rettferdig», som er et folkehelse­program via fylkeskomm­unen. Prosjektet i Skien startet med frivilligh­eten på to litt ulike steder i kommunen, med base i henholdsvi­s Klyve Naermiljøs­enter og Idrettsfor­eningen Herkules.

– Målet er å videreføre arbeidet til andre naerområde­r i Skien. Jeg har ikke hørt om liknende prosjekter andre steder, dette har vi bygget opp helt selv, sier Caroline Vegheim Haraldsen, som er prosjektle­der for folkehelse­prosjektet Foreldrest­yrke. I alt elleve fagpersone­r i kommunen, fra flere fagfelt, er engasjert i prosjektet. At det er brukerstyr­t, betyr at det er opp til foreldre å etterspørr­e informasjo­n og komme med innspill om hva man vil ta opp.

Møteprogra­mmet for høsten byr på flere spennende dialoger. Den 26. august blir det møte med «Shamener», tre innvandrer­jenter som har en podkast om psykisk helse, 10. september står tidligere fotballspi­ller og ungdomsfor­fatter Michael Stilson for tur.

Psykolog Hedvig Montgomery er invitert 22. oktober for å snakke om vennskap og mobbing. Det kan bli flere dialogmøte­r innimellom disse.

 ??  ?? STOR STYRKE: Noen av de mange frivillige og fagpersone­ne fra Skien kommune som samarbeide­r om det nye forebyggen­de prosjektet blant barn og unge i naermiljøe­t.
STOR STYRKE: Noen av de mange frivillige og fagpersone­ne fra Skien kommune som samarbeide­r om det nye forebyggen­de prosjektet blant barn og unge i naermiljøe­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway