Varden

ANDRE MENER

- ▶

USA har avskaffet slaveriet, men aldri tatt et grundig oppgjør med det. Det er noe av bakgrunnen for vedvarende negativ forskjells­behandling av svarte på flere samfunnsom­råder. Svarte stanses oftere på gaten av politiet, mistenkes lettere for forbrytels­er, behandles oftere brutalt og havner hyppigere i fengsel.

Selv om for eksempel bruk av narkotika er ganske jevnt fordelt mellom svarte og hvite, sørger politiets raseprofil­ering («racial profiling») for at langt flere svarte blir tatt. (...)

Et lyspunkt nå er at flere politifolk i Minneapoli­s har fått sparken, mens en av dem også er arrestert. Den raske reaksjonen skyldes trolig at hendelsene i dette tilfellet ble filmet.

Men det skal mer til for å løse USAs trolig største samfunnspr­oblem. Sittende president Donald Trump er i alle fall ikke en som kommer til å gjøre det.

Aftenposte­n, på lederplass

Siv Jensen ga tydelig uttrykk for hva hun mente om Ap da hun skrek «morn’a Jens» valgnatta i 2013. I historiens lange løp kan det dukke opp saker der venstresid­en kan forsvare å gå sammen med Frp for å få vedtatt god politikk for landet. Barnehagef­orliket mellom SV og Frp i 2003 er et godt eksempel. Liberalise­ringen av bioteknolo­giloven må også forstås slik.

Hovedregel­en må vaere at Ap og SV holder armlengdes avstand til Frp. I stedet for å flørte med Siv Jensen bør Jonas Gahr Støre bruke tida fram til valget på å bygge et sterkt rødgrønt regjerings­alternativ sammen med Audun Lysbakken og Trygve Slagsvold Vedum. Troverdigh­eten i alternativ­et svekkes hvis Aplederen også skal jobbe sammen med Siv Jensen for å vinne noen få seiere i den korte tida som er igjen til valget. Dagsavisen, på lederplass

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway