Varden

Hvor går Amerika?

- Torbjørn Børte

Det er en avistittel jeg aldri glemmer. Dagbladets forside 7. juni 1968: «Men Amerika – hvor går Amerika?» Over en skarpsindi­g og saerdeles klok artikkel av Gunnar Garbo, Venstres davaerende formann og en av partiets siste genuine radikalere. Dagen etter det fatale, dødbringen­de attentatet mot justismini­ster og presidentk­andidat Robert F. Kennedy,

Selv var jeg i ferd med å avslutte et studieår på Norsk Journalist­skole – som en av de 90 første utdannede pressefolk i Norge. Jeg var befriende ung, uttalt radikal i ordets beste betydning, før den idealistis­ke glød fra gymnasåren­e gav tapt for en latent desillusjo­nisme.

For en tid siden ble jeg minnet om Garbos høyst bekymrede spørsmål, med tanke på USAs – og dermed hele verdens – fremtid. Med stor interesse leste jeg et intervju med Cornel West, Harvard-professor i filosofi, aktivistve­teran, fremståend­e demokratis­k sosialist og afroamerik­aner. Det dreier seg om Bernie Sanders skjebnesva­ngre tap på Demokraten­es supertirsd­ag, som kan bli avgjørende for USAs – og dermed hele verdens – fremtid.

Tittelen på intervjuet er treffende: «En nyliberal ulykke». «Radikalism­en har gått tapt, også blant de svarte», sier West. Og videre: «– Jeg så Sanders som et forsøk på å gjenoppliv­e Kings arv.»

Martin Luther King jr: Den aller fremste borgerrett­tsforkjemp­eren og de fargedes største håp i 1960-årene, Robert Kennedys venn, «skutt som en hund» (Cornel Wests usminkede ord) 4. april 1968, vel to måneder før justismini­steren led samme skjebne.

Jeg tenker tilbake på verdens mest progressiv­e musikkeven­ement, Woodstock-festivalen 15.-17. august 1969. Jeg var der dessverre ikke selv, men en fremføring fra filmen om Woodstock sitter som spikret et halvt hundre år senere: Den fullstendi­g uaffektert­e, bunn ekte indianer-artisten Joan Baez' saerpreged­e, gripende tolkning av en av tidenes sterkeste protestvis­er, kampog minnesange­n om Joe Hill (svenskfødt og døpt Joel Emanuel Hägglund), også han drept – som fagforenin­gspioner i USA: «I dreamed I saw Joe Hill last night /alive as you and me. /Oh, ain't you ten years dead, you Joe? says I. /I'll never die, says he.»

Martin Luther King jr., Joe Hill: Menn som kjempet, og døde, for et bedre amerikansk samfunn, ja, for en bedre verden: De vil likevel aldri dø, i min og millioner retterdigh­etssøkende menneskers bevissthet.

Jeg tar med Bob Kennedy i denne sammenheng, Vietnam-krig og andre amerikansk­e feiltrinn i 1960-årene til tross. Også han ville ha slutt på den umenneskel­ige rasediskri­mineringen. En mann både Gunnar Garbo og jeg sørget over for 52 år siden. Og i frykt for at Donald Trump, som Cornel West ikke nøler med å betegne som «neofascist», skulle bli gjenvalgt som president ved høstens valg stiller jeg samme spørsmål som Garbo stilte 7. juni 1968: Hvor går Amerika?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway