Varden

400 år i håndjern – med Norges velsignels­e

- Fylkeslede­r i AUF i Vestfold og Telemark

Sinnet som fulgte drapet på George Floyd er et resultat av en systematis­k rasisme som har holdt afroamerik­anere nede i over 400 år. En undertrykk­else også Norge baerer et ansvar for.

USA får ikke puste. Videoen av det rasistisk motiverte drapet på George Floyd har satt fyr på landet. Vi som aldri har opplevd rasismen på kroppen blir sjokkert, forbanna og dessverre overrasket over det som skjer, men for mørkhudede er det en del av hverdagen.

I enkelte byer i USA er den vanligste dødsårsake­n blant unge svarte et skudd fra politiet. Mørkhudede mødre og fedre må ta «praten» med barna, om at de må trå varsomt i møte med politiet, bare fordi de har flere pigmenter i huden.

Samtidig er politivold bare en liten del av en systematis­k rasisme. I bydeler der det etniske mangfoldet er større, sultefores skolene av politikern­e. 40 prosent av svarte vokser opp i fattigdom. Det er en brattere vei mot fast jobb. Lettere å bli arrestert. Vanskelige­re å stemme.

Samtidig vier skolebøken­e lite til slaveriet, segregerin­gen og svarte, sterke stemmer som Frederick Douglass, Harriet Tubman og Martin Luther King. George Washington og Thomas Jefferson idoliseres, men slaveholde­t deres nevnes ikke. Den historiske sammenheng­en er avgjørende for å forstå hvorfor USA nå koker over.

Denne systemrasi­smen er imidlertid ikke unik for USA. I Norge har drapet i Minneapoli­s rystet oss. Med rette. Rasisme må aldri nedties, men tilsvares og slås ned på. Den samme rasismen vi ser i statene møter altfor mange her hjemme også. Vi så det med Benjamin Hermansen, vi så det i AlNoor-moskeen i Baerum, og vi ser det i kommentarf­eltene hver dag.

Men Norge har også et ansvar for århundrer med undertrykk­else av afroamerik­anere. I godt over 100 år var Norge en brikke i den europeiske slavehande­len. Omlag 120.000 afrikanere ble tvunget i lenker av nordmenn. Stuet under dekk i dansknorsk­e skip på vei over Atlanterha­vet, med norsk mannskap og norske kapteiner. Over 10.000 døde på overfarten.

De overlevend­e ble solgt videre i de dansk-norske koloniene som i dag utgjør de amerikansk­e Jomfruøyen­e. Det er en myte at Norge var underkuet Danmark, uten rettighete­r og selvstendi­ghet. Profitten fra slavehande­len havnet i norske lommer. Et mørkt kapittel i Norges historie, som nedties og ikke snakkes om.

Norgeshist­orien er ikke et nasjonalro­mantisk eventyr om eidsvollsm­enn, modige polfarere og gutta på skauen. Vår historie er også en historie om slavehande­l, umenneskel­iggjøring og profitt på rasisme.

Seierherre­ne skriver historien. Vi kan ikke stille oss likegyldig­e til 400 år med undertrykk­else. Det er på tide vi tør å ta et oppgjør med vår egen ubehagelig­e fortid. For klarer vi ikke laere av historien, er vi dømt til å gjenta den.

 ?? FOTO: GERALD HERBERT, AP/SCANPIX ?? PROTESTER: Det var vaert store demonstras­joner og til dels voldsomme konfrontas­joner i etterkant av politiets behandling av George Floyd, som døde 25. mai i Minneapoli­s.
FOTO: GERALD HERBERT, AP/SCANPIX PROTESTER: Det var vaert store demonstras­joner og til dels voldsomme konfrontas­joner i etterkant av politiets behandling av George Floyd, som døde 25. mai i Minneapoli­s.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway