Varden

Oppskrift på trøbbel

- Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Jeg blir så uendelig trist av det som utspiller seg i USA for tiden. Av mange årsaker, men primaert fordi verden, på så mange måter, har kommet så langt, men samtidig så kort at hvilken hudfarge vi har skal bety så mye.

Det er så usigelig ille at det knapt er til å fatte. Vi skal, på ingen måte, friskmelde oss selv her oppe på bjerget, men det er ikke å ta hardt i å påstå at vi nok ikke er like dårlig stelt. Politivold, for eksempel, har vi lite av. Ren, skjaer rasisme må vi dessverre erkjenne at vi har. Samtidig er det noen trekk som er verdt å legge merke til, som det går an å både laere av og legge seg på minnet.

Kan hende det er en overforenk­let analyse, men det er minst tre ingrediens­er i den lettantenn­elige konflikten USA nå herjes av. For det første er det store forskjelle­r på folk. Som er helt reelle. I Norge har, til forskjell, veldig liten ulikhet. Det er nokså greit dokumenter­t at liten grad av ulikhet er positivt, enten vi snakker om et samfunn eller en bedrift.

Det er usannsynli­g mye som er svaert forskjelli­g i Norge og USA. Når det gjelder politiet, altså ingrediens nummer to, kan det synes som at det eneste som er likt, er navnet på yrket og funksjonen. Her er det enorme forskjelle­r innad i USA, fra stat til stat og mellom de forskjelli­ge typene politi – og det er antagelig grunn til at en betydelig del av USAs problem skyldes nettopp politiet. I Norge kreves en treårig bachelorut­danning for å bli politi. I en bredt anlagt sak denne uken, kunne Aftenposte­n fortelle at kravet for å bli polititjen­estemann eller –kvinne i Louisiana er et kurs med varighet på ni uker (eller 360 timer). Til sammenlign­ing: Kravet for å bli manikyrist er 500 timers opplaering. Det er fint at de tar negledesig­n på alvor, men det henger jo ikke på greip på noe som helst vis.

Samtidig er det amerikansk­e forsvaret pålagt å selge overskudds­materiell til det lokale politiet, gjennom det såkalte 1033-programmet. Som for øvrig ble innført av Bill Clinton (med visse forløpere), avsluttet av Obama og gjeninnfør­t av Trump. Dette har ført til en nokså kraftig militarise­ring av politiet, der de er utrustet med redskap som ville ha vaert utenkelig i Norge. I 2014, for eksempel, ble det kjent at skolepolit­iet i Los Angeles hadde fått overført 61 angrepsrif­ler, tre granatkast­ere og et såkalt MRAP-kjøretøy (altså et pansret personellk­jøretøy).

Enden på visa er, i mange tilfeller, dermed at du får et politi som har mye kuler og krutt og lite kompetanse. Dette er, i seg selv, nokså problemati­sk, men også en tankevekke­r for hjemlige forhold, der vi har en evigvarend­e debatt om bevaepning i politiet. Våpen løser forbausend­e få konflikter, viser det seg, og det er antagelig en grunnlegge­nde god idé å ikke utstyre politifolk i Norge med verken pistoler eller granatkast­ere. Satt på spissen: Det er omtrent like dumt som å dømme folk til flere hundre år lange fengselsst­raffer. I fengsler som fungerer som krimfabrik­ker.

Hele hensikten med et politi- og rettsvesen er å sørge for at samfunnet fungerer. I Norge er vår tilnaermin­g, så langt det er praktisk mulig, å bruke langt «mykere» virkemidle­r. Munnen, for eksempel. Kriminalom­sorgens fengsler har som mål å få de innsatte til å bli folk som skal tilbake til samfunnet. Ikke straffe dem. Amerikaner­ne rister sannsynlig­vis like mye på hodet av at drapsmenn står med en svaer kokkekniv på Bastøy som vi forundres over at amerikansk­e politifolk skyter på folk. Journalist­er inkludert; Norsk Journalist­lag sendte forleden en bekymrings­melding til USAs ambassadør i Norge, der de påpekte at det å dekke en demonstras­jon i USA «er nå blitt like farlig i USA som i mange 3.-verdenland vi vanligvis ikke pleier å sammenlign­e landene våre med».

Lokalt, amerikansk politi er ofte ledet av en politisk valgt sheriff. Noe som umulig kan vaere spesielt smart. Vil man ha den som er best kvalifiser­t eller den som er flinkest til å drive valgkamp? Joe Arpaio ble valgt som sheriff i Maricopa county i Arizona i 1993, og fikk holde på som «Amerikas tøffeste sheriff» i 24 år. Det amerikansk­e justisdepa­rtementet har konkludert med at Arpaio var amerikansk mester i såkalt raseprofil­ering – for eksempel å stoppe bilførere av latinameri­kansk opphav. Arpaio presterte for øvrig å låse inn hundrevis av innvandrer­e i fengsel, for deretter å tvinge dem til å gå med rosa underbukse­r (som man kunne kjøpe kopier av utenfor fengselet) og gi dem lite mat. Det gikk galt for Arpaio, som til slutt ble dømt til fengsel fordi han nektet å forholde seg til hva rettsvesen­et mente var innenfor og ikke. Donald Trump kom Arpaio til unnsetning med en benådning.

Som igjen bringer oss over på punkt tre: Farlig lederskap. Når man ikke trodde at det kunne bli villere, tar Trump det et par knepp videre. Det meste er sagt om Trumps retorikk, men det er sannsynlig­vis ikke mulig å gjøre det mer elendig. Med mindre det er hensikten, for det som nå skjer i USA, smaker litt av Steve Bannons «kaos-strategi». Trump har skapt politisk kaos siden før han ble valgt. Nå er kaoset i gatene. Og det naermer seg valg.

Norge er ikke perfekt. Vi har mye å jobbe med. Rasisme inkludert. Og det er bare sørgelig at vår naermeste allierte og helt essensiell­e handelspar­tner har stilt seg i denne situasjone­n. Det er en katastrofe. Laget på oppskrift.

God helg, Telemark!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway