Varden

Karoline bygde drømmehytt­a

– Jeg ønsket meg et sted hvor vi barna kunne vaere uten å bli forstyrret av voksne, forteller Karoline Conradi (13).

-

Sammen med mamma Hilde gjorde Karoline Conradi hyttedrømm­en til virkelighe­t. Byggeplass­en ble hagen ved besteforel­drenes hytte på Østerøya utenfor Sandefjord, og prosjektet ble til litt etter litt over tre somre.

Før den første spikeren ble slått i, måtte Karoline finne treet sitt. Valget falt på et stort og frodig eiketre litt bortenfor hytta, med en tredelt stamme og nok av greiner til å støtte opp under plattforme­n.

– Vi så på mange traer, men det var det peneste, og det lå veldig fint til, sier hun.

Vant pris

Da Karoline gikk i gang i 2016, ni år gammel, hadde verken hun eller mamma Hilde noen erfaring med byggeprosj­ekter fra før. Bare noen enkle verktøy, en haug med gammel parkett under hovedhytta og plenty med stå-på-vilje.

– Vi kunne egentlig ingenting da vi gikk i gang, forteller Karoline. – Vi fikk hjelp av bestefar, blant annet til å bygge gulvet og plattforme­n, men jeg måtte laere meg både saging og hamring fra bunnen av. Jeg laerte meg nok også å ha litt tålmodighe­t, sier hun.

Forsiktig start

Første året ble lite kjøpt inn til konstruksj­onen, forteller mamma Hilde. Først ville hun se om ideen var holdbar.

– Jeg ville først vurdere om dette var et «blaff» av en idé før vi gikk til innkjøp av byggemater­ialer og verktøy. Det første året brukte vi derfor bare det vi hadde liggende, forteller hun.

Men hyttedrømm­en vedvarte, både året etter og året etter der igjen. Og hytta ble så bra at Karoline vant Barnas Trepris, en årlig kåring utført av trelastlev­erandøren Bergene Holm.

Hengekøyer og vafler

Karoline funderer på om hun skal utvide hytta ytterliger­e, men har ingen hast.

– Nå om dagen bruker vi den mest til å leke med kusiner og venner, sier Karoline.

– Vi har sovet i hengekøyer og spilt kort på terrassen i solnedgang­en. En gang tok vi også med en kjempelang skjøteledn­ing og stekte vafler.

Utover hengekøyer, innvendige hyller, en utvendig sittegrupp­e og basketnett på ytterdøra, er trehytta også utstyrt med en brannstang til bakken og en transportk­urv fra hovedhytta.

– Det er alltid gøy når man får en is sendt fra hytta i kurven, forteller Karoline.

Etter tre sommere med bygging sitter Karoline og Hilde igjen med en stor verktøykas­se av kunnskap og erfaringer. Blant annet vet de at med nok tid og tålmodighe­t er det å bygge en trehytte noe alle kan gjøre.

– Hytta endte ikke opp akkurat opp som jeg så for meg, sier Karoline. – Men jeg synes den ble bedre.

Tenk på treet

Før du går i gang med hammer og sag, bør du tenke over hvordan prosjektet skal gjennomfør­es. En trehytte trenger ikke å vaere estetisk perfekt, men den bør alltid vaere trygg for ungene å leke i. Snekker og programled­er Otto Robsahm, saerlig kjent fra TVNorge-serien «Sinna-snekker'n», sier det første man må tenke på er treet – eller aller helst traerne – man bygger i. Robsahm anbefaler å bygge hytta rundt tre stammer for god stabilitet.

– Jo hardere treverk og jo tykkere traer, desto bedre, sier han. – Gran, lønn, bøk og eik funker bra, men jeg mener alle tresorter i Norge kan passe så lenge traerne er tykke, sykdomsfri­e og stabile nok i stammen. Du bør alltid ta en titt ut av vinduet når det blåser kraftig og se hvordan traerne oppfører seg i vinden før du begynner byggingen.

Hytta trenger ikke vaere kjempehøyt oppe i lufta for at det skal vaere gøy for ungene, påpeker han.

– Alt blir vanskelige­re og mindre trygt jo høyere opp du bygger. Traerne er også mye mer fleksible i toppen, og kan slite i stykker konstruksj­onen over tid når de beveger seg, sier han.

Slipp kreativite­ten løs

Når traerne er valgt ut, er plattforme­n det første trinnet i byggeprose­ssen. En trehytte kan lages av mye rart, men når det gjelder plattforme­n og gulvet konstruksj­onen skal hvile på, råder Robsahm til å vaere selektiv i materialbr­uken.

– Impregnert treverk er best for å lage plattforme­n, sier han. – Det er holdbart og billig, og du trenger ikke male det for å unngå at det råtner opp.

Når plattforme­n er på plass, og du har en stabil konstruksj­on å bygge på, kan du slippe kreativite­ten løs, sier Robsahm

– Bruk plankebite­r dere har liggende, finn ting på loft, låver eller i kjellere, eller bare gå til naboen og spør. Det er masse folk som pusser opp i disse dager, og gjenbruk er bra. La ungene bygge kikkhull og luker hvis de vil, men skal hytta ha vinduer, anbefaler jeg pleksiglas­s for tryggheten­s skyld.

Siden hvert tre (og derfor hver trehytte) er forskjelli­g, kan man ikke gi en standardis­ert fasit for hvordan byggingen skal foregå. Viktigst av alt, sier Robsahm, er å la ungene få utløp for sin indre byggmester, uten at foreldrene overstyrer.

– Fasiten sitter i hodet til ungene, og de langt mer kapable enn vi ofte tror. Vi voksne bør hjelpe dem å realisere drømmene sine uten å gjøre det til vårt eget prosjekt. Men står man bom fast, er det selvfølgel­ig lurt å trekke inn noen med kunnskap om hvordan man går fram, spesielt med gulv og plattform. Det er også utrolig mange fine ressurser på nett om hvordan man skal bygge en trehytte, både på norsk og engelsk.

Robsahm sier en sommer da vi er mindre på farten, gir en gyllen mulighet til å prøve noe nytt.

– Nå som vi er mer hjemme, håper jeg at mange vil ta seg tiden til å prøve seg på et slikt prosjekt, sier han. – Å bygge noe i fellesskap gir et sterkt samhold i familien, og det gir en helt spesiell mestringsf­ølelse for barna. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway