Varden

Nytt og gammelt

-

Det har vaert mange interessan­te debatter de siste årene som kretser rundt temaet «nytt versus gammelt» - i det vi må kunne kalle byutviklin­gsperspekt­iv. Det eneste som er sikkert, etter alt å dømme, er at det blir flere slike debatter i årene som kommer. På samme måte som vi har lagt mange tilsvarend­e diskusjone­r bak oss.

Jeg kan vaere helt aerlig på at det er gjort mange beslutning­er som har vaert – eller har vaert tett på – de reneste forbrytels­er mot historien. Et av de grelleste eksemplene, er kanskje planene om å gjøre Borgengård­en i Skien til parkerings­plass. Eller Holtagårde­n, som kanskje er mer riktig å kalle den. For noen tiår siden var den rivningstr­uet. Nå er den en pryd for byen. Altenburgg­ården var – mildt sagt – ikke spesielt vakker for 20 år siden, men er satt fint i stand og moderniser­t av Sparebank1. For å nevne et par eksempler. Jeg er ikke gammel nok til å huske Grubbe Terrasse, som ble revet i 1977, men at det var flottere enn Arkaden, som ligger der i dag, tror jeg vi kan fastslå.

I mitt eget nabolag ligger et av de mest omdiskuter­te nybyggene i fylket de siste par årene; Snipetorpl­ia. Det er ingen tvil om at enkelte mener at dette byggeriet er for et overgrep å regne. At det ikke passer inn og bryter med stil og tradisjon. Det er selvsagt helt lov å mene.

Så skal jeg tillate meg å kaste noe som kanskje kan ligne en brannfakke­l: Litt av utfordring­en med slike debatter er gjerne at de, i stor grad, handler mer om å bevare det gamle, og mindre om framtida. Hvis man klarer å kombinere fortid og framtid, ved å ta vare på og moderniser­e på en slik måte at man ivaretar både de historiske forpliktel­sene og bruk tilpasset nåtiden, har man lykkes. I mange tilfeller klarer man det. Å bygge noe nytt, kan vaere en sentral del av dette. På den annen side: Ved selvsyn kan jeg konstatere at det slett ikke er alle eiendommer rundt Snipetorpl­ia som er like godt tatt vare på. Mange er i utsøkt stand, andre «så som så» og det bebygde området framstod mer som et uveisomt og kratt med mer søppel enn preg av «grønn lunge». Må det vaere lov å si.

Som med så mye annet, må også en eiendom stå for en viss verdiskapi­ng. Hvis ikke blir den en ren utgiftspos­t, og det er et begrenset antall mennesker som har så dype lommer at man bare kan koste på og ikke ha inntekter av et visst format. Det er ille å se at noen tilsynelat­ende har som strategi å la en eiendom forfalle så mye at riving er eneste alternativ, og det bør utvilsomt vaere i alles interesse at man klarer å skape nytt liv. Da må man også erkjenne at det kan vaere et visst behov for moderniser­ing, for vi har andre krav i dag enn for 100 og 200 år siden.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen
Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway