Varden

Måkematere og måkehatere

-

Idet siste har en god del folk fått mer kjeft enn på lenge: De som mater måker. Skulle man ha en brødblings til overs, kan den mer enn gjerne tilfalle noen av disse hyggelige fjaerkreen­e. Folk som åpenlyst mater måker blir kjeftet ut av snøftende forbipasse­rende. På Facebook blir fuglevenne­ne framstilt som like store kjeltringe­r som bankranere. Nylig hadde en lokal FB-gruppe som visstnok skal spre positivite­t om Porsgrunn et bilde av en måkemater. Han var lett å kjenne igjen, men fotografer­t på avstand. Et litt kornete fargefotog­rafi, omtrent som de overvåking­sbildene vi ser etter alvorlige forbrytels­er. Her er han, synderen!

Forsommere­ns store slager i lokalavise­ne er krampaktig­e artikler om folk som blir «terroriser­t av måker.» Det står ikke fullt så mye om folk som terroriser­er måker eller om de som plager måkematere. Av dette kan vi slå fast at mange avisredaks­joner trolig holder til i områder med en stor måkebestan­d og har lett irritable medarbeide­re. For øvrig har jeg bestemt meg for hva jeg skal gjøre hvis jeg rekker å bli pensjonist. Da skal jeg sørge for at fuglene er så mette at de må ta seg en middagslur for å komme til hektene igjen. Kanskje kommer jeg i avisa også.

Uten å trekke det for langt, kan vi vel slå fast at måkehatern­e er blitt et mye større problem enn måkematern­e. Det er en grunn til at fjaerkreen­e blir tvunget inn til byene. Vi har fordrevet dem fra deres naturlige bosteder. Dette er altså flyktninge­r. Men saerlig bevisste på godt kosthold er de ikke. Det er forbløffen­de hvor godt de trives i traktene rundt raskmatres­tauranter. Skulle man møte på en måkemamma som er litt ivrig i tjenesten og later som den vil angripe deg, så kan det vaere greit å vite at hun er redd for at folk skal skade ungene hennes. Måkene har skjellig grunn til mistanke, i så måte.

 ??  ?? Per Arne Rennestrau­m journalist
Per Arne Rennestrau­m journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway