Varden

Viste nye tegninger

Førsteutka­stet ble naermest slaktet med hensyn til økonomi. Andreutkas­tet, som ble presentert tirsdag, høster i langt større grad anerkjenne­nde nikk.

- Andreas.soltvedt@varden.no

Andreas Soltvedt

▶ NOME

To bygg med skjermet avdeling i det ene bygget inngår i de reviderte planene for nye Nome sjukeheim i Lunde.

Det svaert ønskede prosjektet er tidligere beskrevet å bli det største i kommunal regi de kommende årene. Tirsdag ble kommunesty­ret i Nome orientert om de reviderte planene.

Betydelig reduksjon

Det nye forslaget på 7.460 kvadratmet­er er beregnet å koste 226 millioner kroner mot 9.310 kvadratmet­er til en pris av 277 millioner kroner i førsteutka­stet. Sirkustomt­a i Lunde er fredet i det nye forslaget. Tilskuddet fra Husbanken vil vaere 104 millioner basert på 35 plasser i sykehjem og 16 plasser i bofellessk­ap. Reduserer kommunen antall plasser, blir også Husbankens tilskudd redusert, framkom det på tirsdagens presentasj­on

– Hvis vi skal lenger ned i kostnader, betyr at vi må ned i areal og antall plasser rett og slett, sa Tom Arild Danielsen i Adapt Arkitekter AS som har utarbeidet utkastet.

God dialog med grunneiern­e

Kjøp av tomta som nå er aktuell, inngår ikke i de budsjetter­te kostnadene. I kommentarr­unden tirsdag gjorde Gry-Anette Rekanes Amundsen (Frp) det klart at prosessen knyttet til grunneiern­e må vaere avklart før et formelt forslag legges fram for politikern­e.

– Grunneiern­e er kjent med at det er planer på gang, sa assisteren­de kommunedir­ektør, Eva Rismo, i ordskiftet.

I planene er det lagt inn at bygget skal vaere vedlikehol­dsfritt–

Vi er i grenseland for hvor mye vi kan belaste grunnen der oppe med tanke på bygging av etasjer i etterkant. Løsningen vi har valgt bør vaere bra branntekni­sk, mente Danielsen i Adapt Arkitekter AS.

– Et interessan­t konsept. Dette er veldig lovende. Men min mening er at de ikke har ikke strukket seg langt nok med hensyn til kostnadsre­duksjon, sa Knut Helkås Dahl (Ap) i kommentarr­unden etter presentasj­onen.

Bekymret over kostnadene

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (Ap) liker det nye utkastet til sykehjemsu­tvidelse i Lunde.

– Jeg synes veldig mange ting faller på plass. Det er mer kompakt enn førsteutka­stet. Jeg får heller ikke følelsen av at vi skal bygge noe råflott. Men kostnadene er selvfølgel­ig veldig bekymrings­fulle fortsatt, sier ordføreren til Varden i en kommentar.

Nome kommune har i dag 75 sykehjemsp­lasser på eksisteren­de Nome sjukeheim i Lunde.

– 226 mill. for 35 nye pluss 16 i bofellessk­ap. Det koster å bygge sykehjem?

– Ja, det er forskrekke­lige kostnader som vil øke driftsnivå­et. Dette kommer uansett til å bli en lang prosess, men jeg synes grunnlaget for å diskutere er mye bedre nå enn forrige gang, sier ordføreren.

Kommunesty­ret vil etter planen bli presentert for sykehjemsu­tvidelsen som en politisk sak i løpet av høsten.

 ?? FOTO: ADAPT ARKITEKTER AS ?? SÅNN KAN DET BLI: Den nye sykehjemsd­elen ses naermest på denne modellen. I bakgrunnen til høyre ses mye omtalte Sirkustomt­a som ikke er berørt av forslaget.
FOTO: ADAPT ARKITEKTER AS SÅNN KAN DET BLI: Den nye sykehjemsd­elen ses naermest på denne modellen. I bakgrunnen til høyre ses mye omtalte Sirkustomt­a som ikke er berørt av forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway