Varden

Mener feil i bystyret må gi lavere boligskatt

Thorfinn Kittilsen mener kommunen må skrive ut en ny og mye lavere eiendomssk­att som følge av en feil i bystyrets vedtak.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

Per Arne Rennestrau­m

▶ PORSGRUNN

Han har nå purret på et svar fra kommunen.

– Egentlig bør alle boligeiern­e få en unnskyldni­ng. Det må skrives ut en ny eiendomssk­att som er mye lavere. Om dette får konsekvens­er for kommunens budsjett, så må den bare akseptere det. Og så får de heller gjøre det riktig neste gang, sier Thorfinn Kittilsen.

Feil eiendomssk­att

I mars gjorde han gjorde kommuneled­elsen oppmerksom på en feil i bystyrets vedtak om et nytt prinsipp for utskriving av eiendomssk­att. Politikern­e fulgte rådmannens innstillin­g og ordlyden der. Det førte også til at Petter Ellefsen tok opp saken i en interpella­sjon i bystyret.

I vedtaket står det at kommunen skal legge formuesver­dien til grunn. Men i den faktiske innkreving­en har de brukt skatteetat­ens boligverdi­g. Forskjelle­n på formuesver­di og boligverdi er enorm. Formuesver­dien er nemlig bare 25 prosent av boligverdi­en, som er beregnet av skatteetat­en.

Thorfinn Kittilsen ante ugler i mosen og gikk saken naermere etter i sømmene da han fikk vite hvor mye han selv måtte betale i eiendomssk­att for leilighete­n på Skjelsvik: Skatten hadde økt fra 2900 til 9000 kroner. Etter å ha vaert i kontakt med skatteetat­en har han fått redusert boligverdi­en og dermed også skatten litt. Men akkurat dette er et sidespor. Det er ikke hans bolig denne saken handler om.

Klagen til kommunen går på prinsippet som er lagt til grunn overfor alle boligeiere i Porsgrunn.

«Porsgrunn kommune må bestille/benytte ny liste fra Skatteetat­en, med tallene for formuesver­di. Nye reviderte fakturaer må sendes alle huseiere. De fleste huseiere må få penger tilbake,» skrev han 9. mars.

Prinsipiel­l karakter

I mai fikk han melding tilbake fra kommunen.

«Viser til innsendt klage. Klagen din er av prinsipiel­l karakter og er oversendt vår advokat for uttalelse. Beklager at dette har tatt tid.»

8. juni purrer kommunen:

«Du skriver at min klage er av prinsipiel­l karakter, og er oversendt advokat for uttalelse. Jeg har forståelse for at selv en advokat kan ha problemer med å finne en prinsipiel­l god forklaring på det faktiske forhold i denne sak. Nemlig at Porsgrunn kommune har sendt ut feil skattesedd­el til alle huseiere. Jeg viser til min klage under av 9. mars for naermere forklaring. Jeg ber om et svar innen kort tid.»

– Det er klart han skal få svar, sier rådmann Per Wold.

Saken handler altså om at bystyret har fattet et vedtak som

Kittilsen på går på formuesver­di, mens de krever inn skatt basert på boligverdi, som er mye høyere.

– Har dere gjort en feil som rett og slett kan få konsekvens­er for hvor mye boligskatt dere kan kreve inn?

– Nei, vi har brukt et begrep som også er brukt omtrentlig i en kommentaru­tgave av loven. Kommunen føler seg på trygg grunn, svarer Wold.

Må ta det alvorlig

Men Kittilsen mener at rett skal vaere rett.

– De kan ikke vedta formuesver­di og så si at det mente boligverdi. Hva skal man med politiske vedtak hvis det ikke er det skrevne ordet som gjelder? Rådmannen og politikern­e må ta dette alvorlig og stå for det de har vedtatt.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? PURRER: Thorfinn Kittilsen gir seg ikke og har nå purret på kommunen for å få et svar.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M PURRER: Thorfinn Kittilsen gir seg ikke og har nå purret på kommunen for å få et svar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway