Varden

Liberalism­e og demokrati

- Lars Kolbeinstv­eit rådgiver i Civita

Inge Jørgensen skriver i Varden 10. juni at vi må ha «demokratis­k kontroll over viktige samfunnsfu­nksjoner og viktige naturressu­rser.» Det er imidlertid liten uenighet om at demokratie­t må regjere. Det er når vi går naermere inn i hva dette betyr at uenigheten oppstår.

Vi har i dag demokratis­k kontroll i form av at Stortinget vedtar lover og regler for samfunnet, herunder naeringsvi­rksomhet. Utnyttelse av naturressu­rser er skattlagt fordi vi ønsker at de skal komme fellesskap­et til gode. Samtidig har vi demokratis­k bestemt at det er til fellesskap­ets beste å beskytte privat eiendomsre­tt.

Demokratis­k kontroll handler om mer enn at flertallet bestemmer – rettsstate­n og vern av mindretall er sentralt i det norske liberale demokratie­t. Vi har på demokratis­k vis, med bred støtte fra de aller fleste stortingsp­artier, bestemt oss for at en velfungere­nde markedsøko­nomi er det som gir mest velferd, og best utnyttelse av samfunnets ressurser. Denne tankegange­n står sentralt i liberalism­ens ideer om hvordan vi kan skape et godt samfunn.

Jørgensen gjengir meg ikke riktig når han sier at også «Civita erkjenner at liberalism­en ikke er veien å gå». Liberalism­en er tilhenger av en sterk stat. Det er ingen motsetning mellom en liberal og velfungere­nde markedsøko­nomi og regulering­er.

Det trengs for eksempel regulering­er og skattleggi­ng for å forhindre at produksjon skader klimaet. Vi ønsker regulering­er av arbeidsmar­kedet og gode velferdsor­dninger for å skape frihet og trygghet.

Regulering­ene bør derimot ikke vaere for rigide, og velferdsor­dninger bør gi incentiv til å stå i arbeid. Noen velferdsop­pgaver, for eksempel innenfor helsevesen­et, bør vaere i offentlig regi. Men mange tjenester og varer leveres best innenfor en velfungere­nde markedsøko­nomi med åpenhet for handel.

Hadde ikke Norge holdt seg med en åpen og fri økonomi, hadde vi vaert betrakteli­g mye fattigere.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? DEMOKRATIS­K KONTROLL: Stortinget har bestemt at en velfungere­nde markedsøko­nomi er best for landet, skriver Lars Kolbeinstv­eit.
FOTO: SCANPIX DEMOKRATIS­K KONTROLL: Stortinget har bestemt at en velfungere­nde markedsøko­nomi er best for landet, skriver Lars Kolbeinstv­eit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway