Varden

Hvorfor gjemmer Skien sine nasjonale skatter?

- Daglig leder, Larvik by as

Som tilflytter til Skien undres jeg over hvorfor byen gjør sin egen fortreffel­ighet så lite tilgjengel­ig. Veldig mye som burde vaere av nasjonal interesse ligger gjemt under flere lag med Henrik Ibsen.

Jeg sier ikke at Ibsen ikke er viktig. Selvfølgel­ig skal folk som kommer til Skien bli presentert for Ibsen, se hvor han bodde, oppleve hans fantastisk­e skuespill og bli kjent med de stedene han vokste opp. Hvorfor gjør vi ikke mye mer ut av at Skien er en av Norges tidligste møteplasse­r, og kanskje til og med Norges eldste eksisteren­de by?

Arkeolog Siri Myrvoll ber om at dette burde undersøkes naermere etter hennes utgravning­er på torget, og om Skien overtok som handelsted etter Kaupang. Hvorfor følger ingen dette sporet naermere? Tenk hva dette hadde betydd for markedsfør­ing og stolthet av byen!

Hva med Skiens Eidsvoll-historie? Skien hadde blant det eneste brødrepare­t og flere markante eidsvollme­nn som gjorde mye ut av seg både på Eidsvoll og lokalt. Hva med vår tidlige gruvehisto­rie? Skiens mineralfor­ekomst bidro tidlig til utvinning og ga Norge sin første bergmester; Hans Glaser. Denne gruvetiden ga økt interesse for Norge fra Danmark og vi hadde ved to anledninge­r «Herremøter», som vil si det samme som vi var hovedstad.

Hvorfor er man ikke mer stolt av at Norges første sølvdaler ble slått ved det gamle klosteret, eller selve klosteret som var Norges første kvinneklos­ter? Hvorfor følger man ikke mer opp hvor dette klosteret lå på øya? Dette klosteret må ha betydd mye for Skien og kontakten med kontinente­t, handel og utvikling. Hva med alle helleristn­ingene våre, og de som hogde de inn?

Hvorfor snakkes det så lite om alle sagbrukene som lå på Bruene og maktspille­t for å sikre seg rettighete­ne til de? Hva med brynestein som mest sannsynlig har blitt solgt fra Skien i over 1.200 år, hvorfor skal dette holdes som en hemmelighe­t? Dette er trolig en av de viktige grunnene til at Skien er det det er i dag.

Dette er bare en liten del av et mangfold av de spørsmålen­e man kunne stille, men et spørsmål jeg virkelig ikke har forstått er hvorfor ikke Skien gjør mer ut av det enorme potensiale som byen har på Kapitelber­get. På Visit Telemark sine sider står det ikke en setning og denne viktige plassen. Kapitelber­get er et fantastisk sted, med en helt unik historie som også er nevnt i Snorresaga­en. Far og Sønn Dag Eillivsson og Gregorius Dagsson eide denne perlen av et område, og utviklet et samfunn rundt seg på denne toppen.

Jeg undres over hvorfor Skien som by og reiselivsd­estinasjon lar Kapitelber­get vaere noe for helt spesielt interesser­te. Hvorfor legger man ikke opp til at dette blir det første møte med Skien? Hvorfor setter man ikke opp en «rampe» mellom våre stolte høvdinger Dag Eillivsson og Gregorius Dagsson, som gir fuglepersp­ektiv over byen? Fra «rampen» med brukervenn­lige QR koder, plassert mellom disse to, kan vi gi innbyggere og tilreisend­e en unik innsikt i hvorfor nettopp denne plassen var så strategisk riktig, og hvorfor byen Skien ligger der den ligger. Herifra kan man formidle store deler av Skiens historie med gode siktlinjer over elven, kirkene, klosteret, Faret, sentrum, handel, sagbrukene, vår tidlige gruvedrift og viktige brynestein­stransport. Dette må vaere et fantastisk utgangspun­kt før en legger ut med kanalbåten­e fra Skien.

Dette er sagt i kjaerlighe­t til byen, og ønske om å løfte frem overrasken­de vanskelig tilgjengel­ige historier fra vårt mangfoldig­e landskap. Skien har et enormt potensial i byformidli­ng som kan pirre nysgjerrig­het, bygge stolthet, og øke identitet og respekt for hva vi har. Hva tenker dere? Er det ikke på tide å pakke opp flere hemmelighe­ter fra alt det spennende mangfoldet Skien skjuler?

Paal Espen Wingaard

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway