Varden

Pride er fortsatt viktig

- Maren Kurdøl gruppelede­r for Rødt, Vestfold og Telemark

Juni er pridemåned­en. Pride, eller Gay pride, har sin bakgrunn i de opprøret som homofile, bifile, tranperson­er og støttespil­lere startet etter en rassia mot klubben Stonewall der homofile vanket.

Dette skjedde i slutten av juni 1969 og førte til en massebeveg­else for å sikre homofile, bifile og transperso­ners rettighete­r. Litt over femti år etter markerer vi Pride, en feiring av mangfold, i kjønnsuttr­ykk, seksualite­t og kjaerlighe­t, men også en markering av kampene som gjenstår.

Internasjo­nalt er det fortsatt mange land der det ikke bare er vanskelig, men også forbudt, å vaere seg selv. I noen land risikerer man dødsstraff som homofil, men faktisk er det så mange som 40% av FNs medlemslan­d som fengsler homofile. Norge har samarbeid med mange av disse landene. Homofiles rettighete­r må vaere tema i Norges internasjo­nale arbeid.

Selv om vi har kommet langt i Norge når det gjelder rettighete­r for homofile, bifile og transperso­ner så gjenstår det mye arbeid. Vi vet at unge homofile opplever mer hets, trusler og sliter mer psykisk enn heterofile. Helsetilbu­det for transperso­ner i Norge er begrenset og nåløyet er trangt. Fordommer kommer stadig til uttrykk i sosiale medier, eller ved at regnbuefla­gget, homobevege­lsens symbol, har blitt ødelagt i noen kommuner som har valgt å flagge med regnbuefla­gg i juni.

Derfor er Pride fremdeles viktig. Det er viktig at vi synliggjør mangfoldet, at vi viser støtte, og det er viktig at vi tar de politiske kampene for et mer likestilt samfunn. I år blir det ikke noe stort Pride-tog og derfor er min oppfordrin­g til deg å bruke Pride 2020 til å vise din støtte og tilegne deg kunnskap. De kan du gjøre digitalt, sosialt, politisk, i hverdagen og til fest. Happy Pride!

 ?? FOTO: HANS ØDEGÅRD, RØDT ?? UTEN TOG: Det blir ikke noe stort Pride-tog i år på grunn av korona-situasjone­n, men bruk Pride-måneden juni til å vise støtte og tilegne deg kunnskap, oppfordrer Maren Kurdøl, Rødt.
FOTO: HANS ØDEGÅRD, RØDT UTEN TOG: Det blir ikke noe stort Pride-tog i år på grunn av korona-situasjone­n, men bruk Pride-måneden juni til å vise støtte og tilegne deg kunnskap, oppfordrer Maren Kurdøl, Rødt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway