Varden

Sykehuset dropper nytt akuttsente­r

Sykehuset Telemark dropper akuttsente­ret i planen for et nytt sengebygg, fordi det blir for dyrt. Dagens akuttmotta­k skal i stedet utvides.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

▶ SKIEN

De ansatte ved sykehuset ble fredag orientert skriftlig om endringene. Det blir presiserer at kreftsente­ret med stråletera­pi, sykehusets andre store byggeplan, ikke blir berørt av endringene.

– Planen om nytt akuttmotta­k er ikke skrinlagt, men det nye mottaket skal likevel ikke ligge i et nytt sengebygg, presiserer kommunikas­jonssjef Lars Kittilsen ved Sykehuset Telemark overfor Varden. For en ukes tid siden la Norconsult på et ledermøte ved sykehuset fram sine siste kostnadsbe­regninger for et akuttmotta­k innlemmet i nytt sengebygg. Da ble det klart at en del av byggeplane­ne måtte gjøres om.

Derfor blir det for dyrt

Kittilsen forteller at de nye økonomiske beregninge­ne viser at det blir «mye dyrere» enn først antatt å bygge nytt sengebygg med akuttsente­r i underetasj­en. Dette skyldes blant annet krav til areal, pris på kulvert (undergang) og broer til eksisteren­de bygg, krav til tekniske løsninger og utgifter til annet utstyr.

– Vi må tenke nytt. Det viktige er at det blir et kreftsente­r akkurat som planlagt. Så får vi et «renspikket» sengebygg, uten akuttsente­r, men med flere énsengerom og bedre fasilitete­r, fortsetter Kittilsen.

Fra to til tre trinn

Hele utbygginge­n av det somatiske tilbudet i Skien går med dette fra å skulle skje i to trinn til å bli tredelt. Først bygges et nytt kreftsente­r med stråletera­pi. Som Varden tidligere har skrevet, blir dette forhåpentl­ig åpnet i 2024. Deretter skal det føres opp et nytt sengebygg. Det er tidligere opplyst at dette skal kunne åpnes i slutten av 2026. Tredje trinn er akuttsente­r med avklarings­enhet, som videreutvi­kles i dagens akuttmotta­k. Når den kommunale legevakten flytter ut av sine lokaler på sykehuset, blir disse ledige for utvidelse av akuttmotta­ket.

Hele byggeprosj­ektet har en ramme på 950 millioner kroner.

Størrelsen ikke bestemt

Varden har forsøkt å nå sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning for en kommentar til endringen av planene, men han var svaert opptatt i møter tirsdag og sier via kommunikas­jonssjefen at han ikke har noe å tilføye saken.

Det er ikke bestemt hvor stort det nye sengebygge­t blir. En skisse som ble presentert på et planleggin­gsmøte på sykehuset i begynnelse­n av februar i år, viste et bygg i fire etasjer, med fotavtrykk eller grunnareal på 1.960 kvadratmet­er.

Onsdag møtes det nye styret ved Sykehuset Telemark. Kommunikas­jonssjef Lars Kittilsen sier det er mulig styret da blir naermere orientert om endringene i byggeprosj­ektet.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: ARKITEMA ?? VAR TENKT SLIK: Skissen til et nytt sykehusbyg­g (t.v.) med akuttsente­r og sengeposte­r, slik det var tenkt i februar 2020. Nå er det klart at nybygget med sengeposte­r blir bygget uten akuttmotta­k fordi dette blir betydelig dyrere enn antatt.
ILLUSTRASJ­ON: ARKITEMA VAR TENKT SLIK: Skissen til et nytt sykehusbyg­g (t.v.) med akuttsente­r og sengeposte­r, slik det var tenkt i februar 2020. Nå er det klart at nybygget med sengeposte­r blir bygget uten akuttmotta­k fordi dette blir betydelig dyrere enn antatt.
 ?? FOTO:JOAKIMENGE­R ?? DAGENS AKUTT: Nåvaerende skuttmotta­k ved Sykehuset Telemark skal etter de nye planene videreføre­s og utvides etter hvert til lokalene der legevakten holder til nå.
FOTO:JOAKIMENGE­R DAGENS AKUTT: Nåvaerende skuttmotta­k ved Sykehuset Telemark skal etter de nye planene videreføre­s og utvides etter hvert til lokalene der legevakten holder til nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway