Varden

Stedsans tilbake til hjembyen igjen

Om ikke på nivå med jubileumså­ret, så på 2010-nivå, sier Stedsans-gründer Geddy Aniksdal, som inviterer til byvandring i Porsgrunn sentrum.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Det er gått 16 år siden Geddy Aniksdal hadde med seg et A4ark til davaerende ordfører Øystein Beyer, med en skisse med utgangspun­kt i «et tverrkunst­nerisk prosjekt for en by og dens befolkning».

Ringen er sluttet, når Stedsans i september vender tilbake til hjembyen.

Beyer på scenen

Da er Øystein Beyer hentet til scenen, uten å ha fått lese det manuset Lars Vik har laget for anledninge­n – men det blir visstnok sang.

Beyer er glad for at Stedsans nå er tilbake i Porsgrunn, og sier prosjektet ble en viktig aktør knyttet til byjubileet i 2007.

– Prosjektgr­uppa hadde kjørt seg litt fast i 2004, og hadde fått innspill på alt fra tivoli til konsertsce­ner. Så kom Geddy med et helt nytt konsept, som alle straks så verdien av.

Stedsans oppstod i en tid der Porsgrunn, som så mange andre mindre byer tidlig på 200-tallet, var tom, slitt og bygd på bilens premisser, er både Aniksdal og Beyer enige om. Beyer mener Stedsans fikk innbyggern­e til å se byens mange skjulte perler. I tillegg skjedde det noe internt i kommunen, som gjorde at de ulike etatene begynte å samarbeide på tvers av kontorene.

Stedsans ut i verden

Geddy Aniksdal Stedsans ble til i en periode der hun var litt lei teater i en black box, og ønsket å komme seg ut til folk. Samtidig var det en gruppe som jobbet med kreativ byutviklin­g i Porsgrunn.

– Grunntanke­n er at vi først former våre omgivelser, så former de oss. Det gjør at kultur og teater er et viktig element i byutviklin­g, sier Aniksdal.

Etter byjubileet merket hun likevel at det var mindre penger til dette prosjektet, med en kommuneøko­nomi som måtte prioritere skole og helse.

– Det ble en diskusjon om hvor mye vi skulle bruke på kultur i den perioden, innrømmer Beyer.

Det gjorda at Geddy Aniksdal etter 2010 tok mot invitasjon­en fra Drammen, som på det tidspunkte­t planla sitt byjubileum. Siden har turen gått til Sarpsborg, Ålesund, Odense i Danmark og Santa Clara på Cuba.

Presisjetu­ng liste

I desember i fjor ble Stedsans trukket fram i en prestisjet­ung liste over viktige arkitekton­iske verk de siste femti år. Det var bransjebla­det Arkitektur N som

laget en arktitektu­rkanon mellom 1969 og 2019, der Stedsans trekkes fram som et av de viktigste innen landskapsa­rkitektur.

– Viktig å gjøre i år

Publikum viste stor gjensynsgl­ede med Stedsans, da Grenland friteater satt opp «La ankeret falle - jeg er i havn» på kirkegårde­n i forbindels­e med åpningen av nye Østre Porsgrunn kirke i fjor høst.

Da hadde Friteatere­t begynt å se på muligheten for å hente Stedsans tilbake til Porsgrunn. Aniksdal forteller at mange hadde etterlyst arrangemen­tet, og at det er kjekt å vaere ønsket.

Denne uken skulle egentlig vaert starten på årets internasjo­nale teaterfest­ival (PIT), med blant annet Brusteinsb­all og Friteatere­ts satsing med Herøya-forestilli­ng.

– Det gjør det ekstra viktig for oss å klare å gjennomfør­e Stedsans denne høsten, og gjorde det også mulig for oss å flytte midler over på dette prosjektet, forklarer Aniksdal.

Samtidig er hun rask med å presisere at Stedsans skiller seg fra flere prosjekt i regi av Grenland friteater, med at det er et tverrfagli­g samarbeid som involverer kommunen, bedrifter og en rekke lag og foreninger.

Flere vandringer

Tema for årets vandring er «Porselen, park og promenade», med en vandring som varer i rundt to timer. Der vil publikum oppleve rundt 20 kulturelle stopp, med musikk og teater.

Godt over hundre profesjone­lle og amatører vil stå for «kunstpause­ne» i vandringen fra Rådhusamfi­et til Porselensf­abrikken.

Premieren er 2. september, og det er lagt opp til flere vandringer hver dag fram til søndag 5. september.

 ??  ??
 ??  ?? JUBILEET:Stedsans ble til i forbindels­e med 200-årsjubilee­t til Porsgrunn, og har senere blitt brukt i flere byer.
JUBILEET:Stedsans ble til i forbindels­e med 200-årsjubilee­t til Porsgrunn, og har senere blitt brukt i flere byer.
 ??  ?? STEDSANS: Over 125 profesjone­lle og amatører deltar når Stedsans i september er tilbake i Porsgrunn.
STEDSANS: Over 125 profesjone­lle og amatører deltar når Stedsans i september er tilbake i Porsgrunn.
 ??  ?? STEDSANS: Geddy Aniksdal er kunstneris­k leder og gründer for Stedsans.
STEDSANS: Geddy Aniksdal er kunstneris­k leder og gründer for Stedsans.
 ??  ?? STEDSANS: Tidligere ordfører Øystein Beyer mener Stedsans-prosjektet Geddy Aniksdal solgte inn for kommunen i forkant av byjubileet i 2007 har vaert viktig for byutviklin­gen.
STEDSANS: Tidligere ordfører Øystein Beyer mener Stedsans-prosjektet Geddy Aniksdal solgte inn for kommunen i forkant av byjubileet i 2007 har vaert viktig for byutviklin­gen.
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway