Varden

Femdobling av fristbrudd

Naermere 7000 pasienter skulle egentlig ha vaert til utredning, kontroll eller operasjon ved Sykehuset Telemark, men venter fortsatt på innkalling.

- Lise.ronningen@varden.no

Lise Valbø Rønningen

▶ SKIEN

Akkurat nå er det 6846 pasienter som venter på brev med timeinnkal­ling til Sykehuset Telemark (STHF).

Alle disse pasientene skulle egentlig allerede ha vaert inne til utredning, kontroll eller operasjon, men kapasitete­n er sprengt på grunn av koronasitu­asjonen de siste månedene.

Sykehusdir­ektøren er klar på at det vil ta tid å innhente etterslepe­t med venteliste­ne.

En femdobling

– Det er ingen quick fix her, og vi går i tillegg inn i en krevende sommer med lavere bemanning, sier Tom Helge Rønning, direktør ved STHF.

Tallene viser at det er en femdobling i antall fristbrudd og ventetider per mai 2020. Tallene øker innen somatikken, men går ned innen psykiatrie­n.

Dette kommer fram i virksomhet­srapporten, som ble lagt fram av økonomidir­ektør Geir Olav Ryntveit i onsdagens styremøte.

– Det er dramatiske tall. Vi vil ha lange ventetider og fristbrudd i lang tid framover, sier Ryntveit.

Løftebrudd

Totalt 33.831 pasienter står på venteliste ved STHF.

Av disse er det 6846 pasienter som opplever såkalt løftebrudd. Det betyr at de har passert datoen for når de egentlig skulle ha vaert inne til utredning, kontroll eller operasjon, men at de fortsatt venter på innkalling.

Lengst venteliste

Det er lengst venteliste innen øre, nese og halssykdom­mer, hvor 2673 pasienter står i kø. Deretter kommer fordøyelse­ssykdommer, hvor venteliste­n er på 1462.

Innen plastikk-kirurgi og ortopedisk kirurgi venter henholdsvi­s 569 og 365 pasienter.

– I løpet av året

STHF vil, i likhet med de fleste sykehus i landet, måtte jobbe lenge for å kutte ned på venteliste­ne.

– Dette er noe som vil vedvare lenge og som vi vil slite med. Nå haster det mest å gjøre gode prioriteri­nger, og det må både ledere og fagpersone­r vaere med på, sier Halfrid Waage, fagdirektø­r ved STHF.

Styreleder ved STHF, Per Anders Oksum, stilte spørsmål ved når man forventet å ta igjen etterslepe­t på venteliste­ne.

– Vi har ikke satt et konkret estimat, men forventer at det vil skje i løpet av året, svarte Waage.

 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? LANGE VENTELISTE­R: Nesten 7000 pasienter skulle egentlig vaert inne til behandling ved Sykehuset Telemark, men venter fortsatt på innkalling. – Det er ingen quick fix her, og vi går i tillegg inn i en krevende sommer med lavere bemanning, sier Tom Helge Rønning, direktør ved STHF.
ARKIVFOTO: FREDRIK PEDERSEN LANGE VENTELISTE­R: Nesten 7000 pasienter skulle egentlig vaert inne til behandling ved Sykehuset Telemark, men venter fortsatt på innkalling. – Det er ingen quick fix her, og vi går i tillegg inn i en krevende sommer med lavere bemanning, sier Tom Helge Rønning, direktør ved STHF.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway