Varden

Tar finvaeret på alvor

▶ Sommeren har virkelig gjort sitt inntog i Telemark og det yrer av liv på strendene. I disse solfylte tider er det ekstra viktig å ta på solkrem. I følge fagfolkene har vi blitt flinkere til å smøre oss med høy faktor.

- Julie Anda Hovland julie.anda.hovland@varden.no

– Vi selger mest solkrem med faktor mellom 30 og 50, sier Elisabeth Hovland på Vitus Apotek Herkules.

Sola skinner, det er nesten ikke en sky å se på himmelen og gradestokk­en er oppe å smaker på 30-tallet. Det yrer av liv på de mest populaere badestrend­ene langs kysten i Telemark. De siste dagene har det knapt vaert en parkerings­plass ledig.

Er du en av dem som liker å holde deg utendørs i varmen er det spesielt en ting som er viktig akkurat nå.

– Det er og har vaert sterke UV-stråler. Det er alltid viktig å smøre seg, men spesielt nå, sier Håkon Mjelstad ved Meteorolog­isk institutt.

Smør, smør og smør

Det er tydelig at de som nyter solen tar det hele på alvor. Alle Varden snakker med da vi besøkte de største badeplasse­ne langs kysten i Grenland forteller at de er opptatt av å smøre seg nok og riktig.

– Vi er veldig opptatt av smøring, og det å ikke bli solbrent, sier Elin Almquist, som har tatt turen til Olavsberge­t sammen med Lars Kristian (8) og Maiken (7).

Både Lars Kristian og Maiken sitter tålmodig og blir smurt på ryggen, mens de selv får ansvar for armer og fjes. Helst vil de bade og fiske krabber, men har skjønt at det er viktig med solkrem på kroppen.

–Tar lang tid

– Er det kjedelig å smøre seg?

– Nei, det går helt fint, sier Lars Kristian.

Lenger ned i vannkanten på Olavsberge­t bader Tobias (7) og Edvard (8) og bader.

De er uenig når det kommer til underholdn­ingsverdie­n av å smøre seg med solkrem.

– Jeg synes det er ganske gøy, sier Tobias, mens mor Ingunn Amundsen står på land og ler og nikker bekreftend­e.

– Jeg synes det er skikkelig kjedelig. Det tar så lang tid, sier Edvard.

Men de er begge innforståt­t med hvor viktig solkremen er.

– Jeg ble brent en gang, og det var ikke deilig, sier Edvard.

Også i Krogshavn står smøring i fokus.

– Ja, nå har vi akkurat hatt en skikkelig smøreomgan­g her, sier Mette Sanden.

Sammen med venninnene sin har hun reist fra Skien til Langesund for å nyte sola.

– Det er deilig i sola, men vi er nok mer opptatt av smøring enn de fleste. Vi er leger og ser jo resultatet av å ikke bruke det, ler Sanden.

Venninnene har alle med seg hver sin flaske med solkrem som de regelmessi­g smører seg inn med.

– Jeg tenker at det viktigste er å smøre seg ofte. Det er nok der mange gjør feil, sier hun.

Holdningse­ndring

Både Apotek 1 på Hovenga, Boots apotek Brotorvet og Vitus apotek på Herkules merker at mange er opptatt av solkrem, og høy faktor. Apotekene merker også en holdningse­ndring hos mange. Stadig flere bytter ut sololje med solkrem med høy faktor, skal en tro apotekets erfaring.

– Jeg opplever at folk er fornuftige. De siste årene ser vi at flere kjøper solkrem med høy faktor. Vi selger mest mellom 30 og 50, sier Elisabeth Hovland på Vitus Apotek Herkules.

Faktor 30 er det helsemyn

dighetene anbefaler som laveste faktor å smøre seg med for optimal beskyttels­e.

Flere ting å huske på

Men for at faktoren skal fungere optimalt er det flere ting en bør huske på.

– Det er viktig med nok mengde. Til en voksen anbefaler vi en håndfull til kroppen, mens til barn gjelder en barnehåndf­ull. Det er også viktig å smøre seg ofte, hver tredje til fjerde time. Det anbefales også å smøre seg etter hver gang man har badet, selv om solkremen er vannresist­ent, sier hun.

Solkremens holdbarhet spiller også en rolle for faktoren.

– Solkremen har en holdbarhet på 12 måneder etter åpning. Vi kan ikke garantere at faktoren er like god etter det, sier Hovland.

Fin neste uke

Det er viktig å fortsette med smøringen, for etter en litt ustabil helg vaermessig, kommer finvaeret tilbake.

– Det blir litt kjøligere men det blir en god norsk sommer også neste uke, forteller Håkon Mjelstad ved Meteorolog­isk institutt.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? SMØRING: Elin Almquist smører Maiken (7) og Lars Kristian (8) på ryggen, mens de selv har ansvar for armer og fjes.
SMØRING: Elin Almquist smører Maiken (7) og Lars Kristian (8) på ryggen, mens de selv har ansvar for armer og fjes.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? HOLDNINGSE­NDING: Elisabeth Hovland på Vitus apotek på Herkules sier at hun merker en holdningse­ndring når det kommer til bruk av solkrem. Stadig flere er opptatt av å kjøpe solkrem med høy faktor.
HOLDNINGSE­NDING: Elisabeth Hovland på Vitus apotek på Herkules sier at hun merker en holdningse­ndring når det kommer til bruk av solkrem. Stadig flere er opptatt av å kjøpe solkrem med høy faktor.
 ??  ?? SOLING: Venninnene Nora Høymyr Holmberg, Bente Jannestad, Mette Sanden og Annika Bock nyter sola på Krogshavn i Langesund. De er flinke med å smøre seg når de steker i sola.
SOLING: Venninnene Nora Høymyr Holmberg, Bente Jannestad, Mette Sanden og Annika Bock nyter sola på Krogshavn i Langesund. De er flinke med å smøre seg når de steker i sola.
 ??  ?? FULLT: En solfylt onsdag formiddag er det naermest fullt på parkerings­plassen på Olavsberge­t. Det er tydelig at mange ønsker å nyte solen og varmen.
FULLT: En solfylt onsdag formiddag er det naermest fullt på parkerings­plassen på Olavsberge­t. Det er tydelig at mange ønsker å nyte solen og varmen.
 ??  ?? NYTER VARMEN: Kompisene Edvard (8) og Tobias (8) nyter vannet og varmen, men er også oppe å smører seg med gjevne mellomrom.
NYTER VARMEN: Kompisene Edvard (8) og Tobias (8) nyter vannet og varmen, men er også oppe å smører seg med gjevne mellomrom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway