Varden

Dette sier politiet om «MC-kortesjen»

Lørdag samlet ungdom og unge voksne seg for å kjøre i kortesje rundt i Grenland. Tohjulinge­ne var godt synlig, og reaksjonen­e haglet, men det betyr ikke at det er ulovlig.

- Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

▶ SKIEN

I helgen ble det arrangert en såkalt «Rideout» i Grenland for alt av tohjulinge­r til biler. Totalt var det 61 personer som hadde meldt sin ankomst og naer 300 personer meldte interesse for arrangemen­tet.

Opplegget gikk ut på at de skulle møtes under Menstadbru­a før de skulle videre på rundtur i Grenland, med diverse stopp underveis.

Den unge arrangøren har også påpekt i arrangemen­t-beskrivels­en at all kjøring skjer på eget ansvar, samtidig som han oppfordrer folk til å ta hensyn til hverandre.

Mange reaksjoner

Politiet fikk en rekke henvendels­er som følge av kortesjen som var svaert synlig i Grenland, og flere reagerte på blant annet uforsvarli­g kjøring.

Stasjonssj­ef i Grenland politi, Dag Størksen, sier at ansamling av tohjulinge­r og kjøring i gruppe i seg selv ikke er ulovlig.

– Nei, det er ikke ulovlig. Politiet har ingenting i mot at folk kjører sammen, eller samles for å kjøre, sier han.

Blikket mot crossermil­jøet

På bakgrunn av politiets etterretni­ng, som baseres på blant annet analyse, meldinger fra publikum, etterforsk­ing, anmeldelse­r, patruljer, aviser, operasjons­leder og andre opplysning­er, har politiet rettet blikket spesielt mot blant annet crosser-miljøet i Grenland.

Størksen forklarer at de siden månedsskif­tet april/mai har jobbet med å kartlegge nettopp crossermil­jøet, og at de har økt tilstedeva­erelsen ved kjente områder som blant annet under Menstadbru­a.

Selv om helgens kortesje skapte mange reaksjoner, så er ikke denne gruppen nødvendigv­is knyttet til noe kriminelt.

– Slik jeg har forstått det har dette vaert en mer spontan samling av personer som liker å kjøre. Problemet er når kortesjen underveis har tiltrukket seg folk fra «crosser-miljøet» eller andre miljøer, det har gjort at kjøringen har eskalert, sier han.

Dro på bakhjulet – ble tatt

Flere fra Vardens redaksjon møtte selv på den kjørende gjengen da vi var på veiene lørdag.

Ved to av tilfellene var det uforsvarli­g kjøring, som å dra på bakhjulet, farlig forbikjøri­ng, samtidig som en av dem viste fingeren før han dro av gårde.

Størksen forteller at de selv kontroller­te deler av gjengen, og at en person fikk førerkorte­t sitt beslaglagt etter samtykke.

– Han ble tatt kjørende på bakhjulet, sier Størksen.

I tillegg fikk tre menn bøter etter å ha kappkjørt fra Notodden og ned til Skien søndag ettermidda­g. Men disse hadde ingenting med kortesjen på lørdag å gjøre, forklarer Størksen.

– Dette var godt voksne menn på motorsykle­r, som kjørte altfor fort. Alle samtykket til bot, sier han.

Varden laget en artikkel på kjøringen i helgen, og reaksjonen­e er mildt sagt delte.

Kort oppsummert mener den ene halvdelen at ungdommen må få love til å leke seg, mens den andre halvdelen er fortvilet over bråket, og frykter ulykker.

Størksen er klar på at veien ikke er til for å leke seg, og sier politiet vil slå hardt ned på uforsvarli­g kjøring.

– Vi har ingenting imot at folk tar initiativ til ulike samlinger eller sånt, det som er bekymrings­fullt for oss er når det tiltar med uvettig kjøring. Det er både bekymrings­fullt og straffbart, samtidig som det utgjør en stor risiko for ulykker. Vi ønsker at folk ringer inn disse meldingene, slik at vi vet hvor og når, og eventuelt får stoppet det, sier han.

 ?? FOTO: PRIVAT/ARKIV ?? ULOVLIG: Flere tok kontakt med politiet etter helgens kortesje med to-hjulinger.
FOTO: PRIVAT/ARKIV ULOVLIG: Flere tok kontakt med politiet etter helgens kortesje med to-hjulinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway