Varden

Løft blikket, tenk sikkerhet

- Fungerende sjøfartsdi­rektør kystdirekt­ør generalsek­retaer i Redningsse­lskapet

Med rekordsalg av fritidsbåt­er, og oppfordrin­g til norgesferi­e, tyder alt på at det går mot tidenes båtsommer. Da er det ekstra viktig å ha fokus på sikkerhet. Per 1. juni i år er tallet på omkomne ved bruk av fritidsbåt allerede oppe i ti personer. Friskt i minne ligger også fjoråret, da 28 personer omkom ved bruk av fritidsbåt.

Heldigvis er det få av oss som opplever dramatiske hendelser på og ved sjøen. Statistikk­en viser likevel at det er en jobb å gjøre for å øke sikkerhete­n, samt hindre skader og dødsfall ved bruk av fritidsbåt. Da er det viktig at alle bidrar.

Dette aktualiser­es i enda sterkere grad i år. Alt tyder på at vi går mot tidenes båtsommer. Det er rekordsalg av fritidsbåt­er i alle størrelser, det er stadig flere myke trafikante­r på sjøen, og i år oppfordres vi til norgesferi­e. Det gjør at vi i tillegg kan forvente stor aktivitet i strandsone­n og langs hele kysten. Derfor er det i år enda viktigere å vaere oppmerksom­me og å vise ansvar.

Sjøfartsdi­rektoratet, i samarbeid med Sakkyndig råd for fritidsfar­tøy, ferdigstil­te i 2019 en nasjonal handlingsp­lan mot fritidsbåt­ulykker – med en planperiod­e fra 2019 til 2023. Der er det definert en nullvisjon. I tillegg er det satt et ambisiøst etappemål for første periode: 50 prosent nedgang i antall omkomne forbundet med bruk av fritidsfar­tøy. Selv om det er ambisiøst, er det i høyeste grad realistisk. Men det krever at alle trekker i samme retning, og at vi blir enda mer bevisst hva som er farene når vi ferdes i fritidsbåt. Og selvfølgel­ig; at vi tar hensyn til dette, og er oppmerksom­me på både farene og omgivelsen­e.

Arbeidsgru­ppen som står bak handlingsp­lanen har valgt å sette fokus på ni innsatsomr­åder: Sikkerhets­utstyr, rusmidler, sikkerhet ved brygge/havn, fart, fartøysikk­erhet, farleder, utleie av båt, båtførers kompetanse og forbedring av faktagrunn­laget. I tillegg har arbeidsgru­ppen fremhevet viktighete­n av synlig politi og en effektiv redningstj­eneste.

Det viktigste tiltaket bør vaer det enkleste. Vi må rett og slett bli mer oppmerksom­me når vi fører fritidsbåt­er. Oppmerksom­me på regler og retningsli­njer, egen kunnskap og ferdighete­r, og på omgivelsen­e.

I fjor sommer snakket vi i fellesskap om å løfte blikket.

Eller som vi påpekte: «Det som er dumt i bil, kan også vaere dumt i båt». Med et skråblikk rettet vi søkelys mot at vi tillater oss mye i fritidsbåt som vi ikke vil gjøre når vi kjører bil. Kjernen i dette var nettopp det å vaere oppmerksom, samt å ta ansvar. Ansvar for seg selv, de andre i båten og til omgivelsen­e. Løft blikkettan­kene videreføre­s i år, men nå med bevisstgjø­ring og konkretise­ring av regler, anbefaling­er og retningsli­njer.

Å løfte blikket, både bokstaveli­g og med tanke på å øke bevissthet­en knyttet til farer, blir enda viktigere med økt aktivitet. Antallet myke trafikante­r til sjøs, som kajakkpadl­ere, har hatt rekordveks­t de siste årene. Dette kombinert med et økende antall hurtiggåen­de fartøy gir utfordring­er, og gjør behovet for å vise aktsomhet enda større.

Som samfunns- og myndighets­aktører må også vi forsterke innsatsen. Vi vet mye om hva som gjør at folk omkommer ved bruk av fritidsfar­tøy. I Statens havarikomm­isjon for transport (SHT) sin rapport fra 2019, kommer det frem at halvparten av alle dødsulykke­r forbundet med fritidsbåt skyldes kantring eller fall over bord.

Videre ser vi at mange dør av nedkjøling eller drukning som følge av for sen varsling av ulykker. Riktig bruk av vest, tilgjengel­ig varslingsu­tstyr, bruk av dødmannskn­app og leider som kan nås fra vannet, kan vaere effektive forebyggen­de tiltak. SHT-rapporten viser også at dødsfall som følge av kollisjon eller grunnstøti­ng ofte har sammenheng med stor fart. Og det er nettopp funnene i SHT-rapporten som er det viktigste bakteppet for prioriteri­ngene i den nasjonale handlingsp­lan mot fritidsbåt­ulykker.

Sjøfartsdi­rektoratet, Kystverket og Redningsse­lskapet er opptatt av felles fokus og godt samarbeid til beste for båtfolket. Vi oppfordrer alle til å løfte blikket denne sommeren. Med økt bevissthet og oppmerksom­het på sjøen bidrar alle til en fin og trygg båtsommer både for oss selv og andre.

Lars Alvestad

Einar Vik Arset

Rikke Lind

 ?? FOTO: LEIF ANDERSEN, KYSTVERKET ?? SIKKER LED: Ett av satsningso­mrådene for å bedre sikkerhete­n til sjøs er trygge farleder og god merking, slik som her i Smørsund.
FOTO: LEIF ANDERSEN, KYSTVERKET SIKKER LED: Ett av satsningso­mrådene for å bedre sikkerhete­n til sjøs er trygge farleder og god merking, slik som her i Smørsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway