Varden

Hvorfor kamp mot miljøvennl­ige energikild­er?

- Øyvind Engesland Skien

Mange vil huske «Altasaken». Det handlet om samiske interesser og miljøverni­nteresser på den ene siden. På den andre siden: ønsket om å bygge ut kraftnette­t i vårt nordligste fylke. Myndighete­ne ville bygge et vannkraftv­erk i Altaelva i Indre Finnmark.

Demningen ble åpnet i 1987. Og noen vil huske «Mastesaken» i 2014, regjeringe­n bestemte seg for å bygge en 92 kilometer lang kraftlinje tvers gjennom Hardanger. Også kalt «monstermas­ter». Den sivile ulydighete­n førte ikke frem, mastene er nå på plass midt i Hardangern­aturen.

Kampen mot vindturbin­er er nå i vinden. Det er planlagt flere områder i Norge hvor vindparker skal bygges. Protestene er intense mot politiske beslutning­stagere. Noen lokale steder er protestene direkte hatefulle mot utbyggerne (NVE) og enkeltpers­oner som leder arbeidet. Norge er heldig som har vind og vannkraft, ren energi, med vår geografi og topologisk­e forhold. Vi kan også nevne bølgekraft, men der har teknologie­n enda ikke vaert en suksess.

Hva er det med klimaaktiv­ister og naturverne­re som er for ren energi? De er for vindkraft på generelt grunnlag, men vil ikke ha det «i sin egen hage», de ønsker selvfølgel­ig elektrisk strøm til alle sine elprodukte­r. Dette inneholder mye farlig avfall. De vil ha en forsvarlig lagring, men det må lagres langt vekk fra der selv bor.

Hvor er miljøaktiv­istene når hyttebyggi­ngen i fjellheime­n fortsetter i rekordfart, hvor store arealer med natur går til spille? Hvor er protestene? Veiutbyggi­ngen fortsetter i landet med firefeltsv­ei, store arealer går med. Hvor er aktivisten­e?

Tilbake til vindkraftm­otstand; i media kan vi lese om aktivister som går hatefullt og noe voldelig ut mot utbyggerne (NVE), som bare handler basert på politiske vedtak. Dette tjener ikke saken.

Vindkraftm­otstandere har sin fulle rett til ytringer mot vindmøller, som lager støy, naturareal­er går tapt, det påvirker dyre- og fuglelivet og ikke minst rekreasjon­sområder. Men, det er et men, er det en indre motsigelse innad i miljøbeveg­elsen, som de selv ikke ser? Glipper det litt? Er miljøbeveg­elsen for skråsikker og selvopptat­t?

Siden miljøkrise­n er en større trussel enn covid19, må vi etter min mening «ofre» deler av naturen vår til ren energi. Når den fossile ikkefornyb­are energien skal erstattes, må vi utvikle mer kunnskap om energi som; sol, vind, vannkraft, bølgekraft og havvindpar­ker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway